Örgütsel stresin çalışanların iş doyum düzeylerine etkisi: Merzifon Kaymakamlığı örneği
The effects of organizational stress on employees' job satisfaction levels: Merzifon District Governorship sample
  1. Tez No: 347475
  2. Yazar: BARIŞ ÇÖKÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stress, Organizational Stress, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
En önemli sermayesi insan olan örgütlerin, çalışanlarının işten elde edeceği doyumu ve bu doyumu olumsuz etkileyebilecek örgütsel stres kaynaklarını iyi tahlil etmesi ve bunlara karşı çözümler üretmesi son derece önemlidir. Çalışanlarının gereksinimlerini olabildiğince yerine getiren ve onları memnun edebilen örgütler, yönetim sanatını daha güzel icra edebilmektedir. Böylece bireysel ve örgütsel hedeflere ulaşmak o derece kolay olabilecektir. Bu çalışma, örgütsel stres kaynakları ile çalışanlarının iş doyumu arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek, ilişkinin yönünü ve derecesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma verileri anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Merzifon kaymakamlığının farklı birimlerinde çalışan teknik, idari ve sözleşmeli 145 personelden oluşmaktadır. Araştırma verilerini elde etmek için Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Stres Kaynakları Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeklere bağlı olarak oluşturulan anket sonucunda araştırma konusu ile ilgili veriler toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 18.0 (Statistical Package for Social Sciences for Windows 18. 0) programı ile analiz v edilmiştir. Toplanan verilerin çözümlenmesinde öncelikle çalışanlara ait demografik değişkenlerin tanımlayıcı frekans analizleri, standart sapmaları, ortalama değerleri ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır. Daha sonra örgütsel stres kaynakları ölçeği ve iş doyumu ölçeği boyutlarından aldıkları puanların; demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve değişkenlerin birbirleri ile olan ilişkilerin anlamlı olup olmadığını belirlemek üzere regresyon analizi ve bu ilişkinin yönünü ve derecesini belirlemek üzere korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarında, çalışanların demografik özelliklerinin hem örgütsel stres ve hemde iş doyum düzeylerini anlamlı biçimde etkilemediği ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan örgütsel stres ile iş doyumu arasındaki ilişkiye bakıldığında, örgütsel stresin çalışanların iş doyum düzeylerini anlamlı ve negatif yönde etkilediği söylenebilir. Örgütsel stres arttıkça iş doyumunun azalacağı ya da iş doyumu arttığında stres düzeyinin azalacağını söylemek mümkündür. Anahtar Kavramlar: Stres, Örgütsel Stres, İş Doyumu
Özet (Çeviri)
Since an organization's most valuable capital is human force, it is vital for the organization to investigate the hurdles to the satisfaction that its employees would obtain from what they strive for. Organization should also produce solutions to possible negative outcomes of organizational stressors. When an organization meets its employees' needs and satisfies them, it can execute the management sciences' principles. By this way, both individual and organizational goals could well be achieved. This study has been conducted to identify if there is a relationship between organizational stressors and employees' job satisfaction, and to define the direction and the level of this relationship. The data of this research has been obtained by survey method. Questionnaires were completed by 145 technical, managerial and contractual personnel working in different units at Merzifon district governorship. Personal information forms have been used for obtaining demographic information, organizational stress scales used for measuring organizational stress factors, and short form of Minnesota job satisfaction scale used for measuring job satisfaction levels. Data has been collected by means of the questionnaires based on these scales. Research data has been analysed with SPSS 18.0 (Statistical Package for Social vii Sciences for Windows 18. 0). In analysing the collected data, first the descriptive analysis, frequency of responds, percentage of values, standart deviation and mean values were calculated. Distribution of demographic variables relating to district governorship personnel has been specified. Regression analysis has been conducted to decide if the scores that personnel got from the sub-tests of organizational stress scale and job satisfaction scale vary depending on demographic variables. Also, in order to determine direction and effect of the correlation of the variables, bivariate Pearson correlation coefficients have been analyzed. Consequently, at the end of this research, it has been found out that demographic features do not significantly predict both the organizational stress and the job satisfaction of the employees. On the other hand, organizational stress factors significantly and negatively predict job satisfaction levels of the employees which means as the organizational stress level increases, job satisfaction level decreases.