Farklı ni-ti esaslı döner alet sistemleri ile şekillendirilen ve üç farklı kanal dolgu yöntemi ile doldurulan kök kanallarından alınan yatay kesitlerin stereomikroskop ile değerlendirilmesi
Stereomicroscopic evaluation of horizontally sectioned root canals prepared with various ni-ti rotary files and obturated via 3 different filling methods
- Tez No: 347596
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ RAİF ERİŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ni-Ti döner alet sistemleri, kök kanalı şekillendirme, resiprokal hareket, lateral kondensasyon, Calamus, Ni-Ti rotary systems, root canal shaping, resiprocal movement, lateral condensation, Calamus
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
SÜRMEN, M. Farklı Ni-Ti Esaslı Döner Alet Sistemleri ile Şekillendirilen ve Üç Farklı Kanal Dolgu Yöntemi ile Doldurulan Kök Kanallarından Alınan Yatay Kesitlerin Stereomikroskop ile Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Endodonti ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2013. Kök kanal tedavisinde amaç, kök kanal sisteminin anatomik yapısına uygun olarak şekillendirilmesi ve temizlenmesinin ardından kanalların en üst düzeyde tıkama sağlayacak şekilde üç boyutlu olarak doldurulmasıdır. Kök kanallarının genişletilmesi kavramının hakim olduğu dönemlerden beri kanal aletlerinin belirlenen çalışma uzunluğunda sırayla kullanılmasıyla uygulanan yöntemin kolay olmasına rağmen, kök kanallarının doldurulması için elde edilen genişliğin yeni doldurma yöntemleri için yeterli olmaması ve mikroorganizmalarla mücadelede gerekli etkinliği gösterememesi, yeni kök kanalı şekillendirme ve dolgu yöntemleri arayışını getirmiştir. Bu tez çalışmasında hem şekillendirme hem de kök kanalı dolgu teknikleri bir arada karşılaştırıldı. 4 farklı şekillendirme yöntemi ve 3 farklı kanal dolgu yöntemi kullanılarak etkinlikleri 165 adet çekilmiş insan alt küçük azı dişi kullanılarak incelendi. Hazırlanan dişler, rastlantısal olarak her birinde 15 diş bulunan, 11 deney grubuna ayrıldı. Şekillendirme yöntemi olarak paslanmaz çelik K-tipi eğeler, Mtwo Ni-Ti döner alet sistemi, Twisted File Ni-Ti döner alet sistemi ve WaveOne döner alet sistemleri kullanıldı. Kanal dolgu yöntemi olarak da lateral kondensasyon tekniği, Calamus sıcak güta-perka tekniği ve sistemlerin kendi açılı güta-perkaları ile yapılan tek kon tekniği uygulandı. Şekillendirme ve kanal dolgusu işlemlerinden sonra dişlerin 2., 4., 6., 8. ve 10. mm?lerinden alınan yatay kesitlerde güta-perka, pat ve boşluk miktarları stereomikroskop altında incelendi ve istatiksel değerlendirilmeye tabii tutuldu. Elde edilen verilere göre apikal bölgede kullanılan sistemler arasında güta-perka yüzdesi açısından çok fark bulunamazken, kuronale doğru tek kon tekniğinde bu oranın azaldığı, Calamus sıcak güta-perka yönteminde ise arttığı tespit edilmiştir. Pat ve boşluk verileri de bu bulgulara paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SÜRMEN, M. Stereomicroscopic Evaluation of Horizontally Sectioned Root Canals Prepared with Various Ni-Ti Rotary Files and Obturated Via 3 Different Filling Methods. Istanbul University, Institute of Health Science, Endodontics Department. Doctoral Thesis 2013. The purpose of root canal treatment is to shape root canal system abiding anatomical structure and to obtain a three dimensionally stable and tightly sealed root canal filling. Since root canal enlargement concept was introduced, the most simple technique had been to prepare canals with files of increasing sizes at the determined working length. However prepared root canal space failed to be sufficient for novel obturation methods and this technique was proven to be ineffective against microorganisms. Thus the quest for better preparing and filling systems has begun. In this thesis both root canal shaping and filling systems were compared together. 165 extracted human lower premolars were prepared with 4 different methods and obturated using 3 different filling techniques. Teeth were randomly assigned into 11 experiment groups. Root canal enlargement was performed using stainless steel K-files, M-Two, Twisted File and WaveOne rotary files. Lateral condensation, Calamus warm gutta-percha and matching single cone techniques were used for obturation. After obturation step was finished teeth were sectioned horizontally at 2, 4, 6, 8 and 10 mm and the amount of gutta-percha-filled and sealer-filled areas and voids were assessed with stereomicroscope. Later the statistical analysis was performed. Data shows no statistically significant difference in terms of the percentage of gutta-percha filled areas between the systems at apical region. The percentage of gutta-percha filled areas becomes less at coronal regions in groups of matching single cone technique. The values in Calamus groups were higher at coronal parts. The data for sealer-filled areas and voids were similar with these results.