Kriptojenik inme hastalarında lezyon lokalizasyonu ve paroksismal atriyal fibrilasyon
Infarct location and paroxysmal atrial fibrillation in cryptogenic stroke patients
- Tez No: 347858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARDA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Paroxysmal atrial fibrillation, holter ECG, cryptogenic stroke
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
İnme vasküler nedenlere bağlı olarak beyin fonksiyonlarının hızlı kaybıdır. Tüm inmelerin %85'i iskemiye bağlıdır. İskemik inmelerin yaklaşık %20'si kardiyoemboliktir ve kardiyoembolik inmelerin de %45'i AF'ye ikincil olmaktadır. AF inme insidansını 3-5 kat arttırır ve AF riski yaşla birlikte artar. AF'ye ikincil inmelerin %80'i tedavi ile önlenebilir. Kriptojenik inme hastalarında Holter EKG ile AF'yi araştırmak önemlidir. PAF ve inme arası ilişki daha önce gösterilmiştir. Beyin arteryel kan ihtiyacını sağ ve sol internal karotis arterlerden (İKA) ve iki vertebral arterden sağlar. Arteryel beyin dolaşımı 3 alana ayrılabilir; sağ ve sol ön serebral dolaşım ve arka dolaşım. Kalpten ya da çıkan aortadan kaynaklanan emboli, bu üç alanın birden fazlasında infarkta neden olur. Aksine ICA ve vertebral arterlerden kaynaklanan emboli sadece bir alanda infarkta neden olur. Bu çalışmada biz multiple (3 dolaşımın herhangi 2'sinde) (MCI) ve tek dolaşım alanı infarktlarının (SCI), 24 saat Holter izlemde PAF saptanması üzerine etkisini araştırmayı planladık; 30 MCI tanısı alan hasta ve 30 SCI tanısı alan hasta dahil edildi. MCI ve SCI hastaları arasında yaş ve cinsiyet dağılımı arasında fark yoktu. Tüm hastalar genel ve nörolojik muayeneden geçirildi. 12 derivasyonlu EKG, 24 saat Holter izlemi, transtorasik EKO, beyin MRG ve MR ya da BT anjiografi uygulandı. MCI ve SCI gruplarından elde edilen bilgi karşılaştırıldı. Holter EKG 60 olguya uygulandı. PAF MCI grubunda %26,7 (n=8) ve SCI grubunda %20,0 (n=6) oranında saptandı. Yüksek CHADS2 skorları MCI grubunun %62,4'ünde ve SCI grubunun %33,3'ünde saptandı. (p=0,861) Sonuç olarak SCI ve MCI grupları arasında 24 saat holter EKG ile saptanan PAF insidansı arasında anlamlı fark yoktu. PAF insidansını 24 saat holter EKG ile değerlendirmek yeterli değildir, belki daha çok zaman gerekmektedir. Anahtar kelimeler; Paroksismal atriyal fibrilasyon, holter EKG, kriptojenik inme
Özet (Çeviri)
Stroke, is the rapid loss of brain function due to vascular disease. 85% of strokes are due to cerebral infarction. Approximately 20% of ischemic strokes are considered cardioembolic and half of the cardioambolic strokes (45%) are secondary to AF. AF increases stroke incidence threefold to fivefold and AF risk increases with age. 80 percent of strokes secondary to AF can be prevented by treatment. In cryptogenic stroke patients it is important to investigate AF by holter ECG. The relation between paroxysmal AF and stroke has been shown before. Brain receives its arterial blood supply via the right and left internal carotid arteries (ICA) and the two vertebral arteries. The arterial cerebral circulation can be divided into 3 parts; left and right anterior cerebral circulations and posterior cerebral circulation. Embolism from heart or ascending aorta can cause infracts in more than one of the 3 circulations. In contrast embolism from ICA or vertebral arteries can cause infarcts in only one circulation. In this study we planned to investigate the influence of multiple (any 2 of 3 circulations) (MCI) and single circulation infarcts (SCI) on detection of PAF with 24 hour holter monitoring; 30 patients diagnosed as MCI and 30 patients diagnosed as SCI were included. Patients with MCI and SCI did not differ with respect to age and sex distribution. All patients underwent general and neurologic examination. 12-lead ECG, 24-h Holter monitoring, transthorasic echography, brain MRI, and MR or CT angiography were performed. Data obtained from MCI group and SCI group were compared. Holter ECG were assesed to 60 subjects. PAF were detected 26,7%(n=8) in MCI group and 20,0%(n=6) in SCI group. (p=0,542). High CHADS2 scores were detected in 62,4% of MCI and 33,3% of SCI group. (p=0,861) As a result in there was no significant difference of PAF incidence detected by 24 hour holter ECG between MCI and SCI groups. Assesment of PAF with holter ECG only for 24 hours is not sufficient, may be more time is required.