Psoriazis hastalarında bir komorbidite olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığının varlığı ve serum inflamatuar sitokin düzeylerinin araştırılması
Investigation of copd as a comorbidity and serum cytokine levels in psoriazis patients
- Tez No: 347958
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ŞENDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, komorbidite, KOAH, IL-1 ß(beta), solubl ICAM, IL-6, IL-8, IL-10, Psoriazis, co-morbidity, COPD, IL-1B(Beta), soluble ICAM, IL-6, IL-10
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
PSORİAZİS HASTALARINDA BİR KOMORBİDİTE OLARAK KOAH VARLIĞININ VE SERUM SİTOKİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç-Hipotez: Çalışmamızda psoriatik hastaların komorbiditeler yönünden sorgulanması, hastalık şiddeti ve süresi ile ilişkili değişiklik gösterebilecegini düşündüğümüz Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıkları açısından araştırılması planlanmıştır. Aynı zamanda Psoriazis hastalarında inflamatuar sitokin düzeylerinin araştırılarak, Psoriazis ile KOAH varlığında olası birlikteliğin hangi mekanizmalar ile oluştuğunun saptanması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya klinik ve histopatolojik bulgularla psoriazis tanısı konmuş, herhangi bir komorbid hastalığı olmayan 18 yaş üstü 30 hasta, Psoriazis takip polikliniğinde izlenen, hipertansiyon, DM, hiperlipidemi, obezite, kardiyovasküler hastalık ve metabolik sendrom gibi bir veya daha fazla psoriatik komorbiditeye sahip 18 yaş üstü 30 psoriazis hastası ve sistemik bir hastalığı bulunmayan, herhangi bir ilaç kullanmayan, yaş ve cinsiyeti hasta grubu ile uyumlu 28 sağlıklı birey seçilerek kontrol grubu belirlendi. Tüm hastalardan ve kontrol grubundan kan alma işleminin ardından Akciğer filmi çekilip en az 15 dakika dinlendirildikten sonra Solunum Fonksiyon testi yapıldı. Serumlarda medyatör olarak TNF?, IL-1ß, IL-6, IL-8, IL-10, sICAM 1, Endotelin-1, Endotelin- 2 çalışıldı. Bulgular: Vücut Kitle İndeksi (VKİ) gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiyordu (p>0.118). Sigara içme öyküsü psoriazis olgularında kontrollere göre anlamlı oranda yüksek bulundu (psoriazis olgularının %56,2?sinde ve kontrollerin %20?sinde sigara öyküsü vardı; Ki-kare:7,08 df:1 p0.05). Erken havayolu obstrüksiyonunu gösteren FEF %25-75 değeri de gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiyordu. (p=0.531). FEF%25-75 değeri %60?ın altında olmasını küçük havayolu hastalığı lehine değerlendirdiğimizde psoriazis grubunda 25 (%41,7) olguda küçük havayolu hastalığı varlığı tespit edildi. Kontrol grubunda ise 9 olguda %28,6 olguda küçük havayolu hastalığı tespit edildi. Olgu grubunda küçük havayolu hastalığı daha yüksek oranda saptanmış olmasına rağmen aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (Ki-kare:0,894; df:1; p=0,344). Psoriatik hasta grubunda KOAH sıklığı % 13.3 ile oranında saptanmıştır. Ek olarak KOAH sıklığı literatür verilerine göre daha yüksek olmasına rağmen bakılan sitokinlerinde anlamlı artış saptanmadı. Olgu ve kontroller, IL-1beta, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-alfa, sICAM parametreleri yönünden ve grup ortalama değerleri yönünden karşılaştırıldı. sICAM, olgu grubunda anlamlı olarak yüksek, IL-1beta ise, olgu grubunda anlamlı olarak düşük bulundu. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda KOAH sıklığı % 13.3 oranında saptanmış, ancak KOAH sıklığı literatür bilgilerine göre daha yüksek olmasına rağmen bakılan inflamatuar sitokinlerinde anlamlı artış saptanmamıştır. sICAM-1 düzeylerini hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmış, ayrıca psoriazis ve komorbiditesi olanlarda kontrol grubuna göre sICAM düzeyleri yüksek bulunmuştur. Yalnız psoriazisi olanlarla psoriazis ve komorbiditesi olan gruplara göre sICAM düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Literatür bilgileri ile uyumlu olan bu durumun uzun süreli, şişman ve hastalığı şiddetli olan psoriatik hastalarda kronik inflamasyonun giderek artması nedeni ile oluştuğu düşünülmüştür. Kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunan IL-1 beta seviyeleri, PASI skoru yüksek olan ve olmayan grupların kendi aralarında yapılan karşılaştırmada ise anlamlı farklılık göstermemiştir. Çalışmamızdaki bu sonuç ile IL-1 beta düzeyinin literatürde bildirilen fonksiyon azalması yanında, serum düzeyinin de azaldığı saptanmıştır. Bu durumun yine çalışmaya alınan hastaların, hastalık sürelerinin uzun olması nedeni ile olabileceği düşünülmektedir. Keratinosit fonksiyonlarını belirleyen bu sitokinin serumda düşük bulunması, hastalığın ilerleyen dönemlerde keratinosit fonksiyonlarındaki bozukluktan daha çok, inflamasyonun ilerlemesi ile ilgili olabileceğini göstermektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz tüm veriler bir bütün olarak düşünüldüğünde, psoriazisin şiddetli olmasından çok, ilerleyen sürelerde yani hastalığın uzun süreli olması ile yakından ilişkili olduğu, inflamasyonun etkilerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek sistemik etkilerin bu hastalarda daha fazla görülebileceği söylenebilir. Bu nedenle bilinen komorbiditeler dışında KOAH ve diğer sistemik inflamatuar hastalıkların da psoriatik hastalarda araştırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF COPD AS A COMORBIDITY AND SERUM CYTOKINE LEVELS IN PSORİAZİS PATIENTS Objectives ? Hypothesis: In this study, we planned to examine psoriatic patients according to the comorbidites and aimed to research chronic obstructive pulmonary diseases which was thought to be possibly in relation with disease?s severe and duration. Therewithal, by studying inflammatory cytokine levels in psoriatic patients, we aimed to investigate which mechanisms could lead possible association of psoriazis and COPD. Materials-Methods: We included 30 patients who were above 18, were diagnosed as psoriazis clinically and histopathologically and hadn?t any comorbidites; 30 patients who were older than 18, were being followed by our psoriazis clinic with diagnose of psoriazis and got one or more co-morbidities including hypertension, DM, hyperlipidemia, obesity, cardiovascular diseases and metabolic syndrome; and to determine a control group, we chose 28 healthy individuals in accord with patient group for age and gender. Blood samples and PA lung X-Rays were taken from all patients and control group. After they rested at least 15 minutes, pulmonary function tests were performed. In serum samples TNF-a, IL-1B, IL-6, IL8, IL-10, sICAM1, Endothelin-1, Endothelin-2 were studied as mediators. Findings: Body mass index (BMI) did not differ between groups (p>0.118). Smoking history were found significantly higher in psoriatic cases than control group (smoking rate was 56,2% in psoriatic cases and 20% in controls; chi-square:7,08 df:1 p0.05). FEF25-75% values that shows early airway obstruction also did not show significant difference between groups (p=0.531). Since we assessed FEF25-75% values under 60% in favor of small airway disease, in 25 patients from psoriazis group (41,7%) this disease detected. In control group, 9 patients (28,6%) had small airway disease. Although case group had higher small airway disease rates, difference between case and control group were not statistically significant (Chi-square:0.894; df:1, p=0.344). COPD prevalence was 13.3% in psoriazis group. In addition, even though COPD prevalence was higher according to the literature data, we did not assigned any significant increase in studies cytokines. Cases and controls were compared according to the IL-1B, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-a, sICAM parameters and group mean values. While sICAM was found significantly higher in the case group, IL-1B was found lower. Discussion and Conclusion: In this study COPD prevalence was %13.3; although this prevalence was higher than literature data, we did not find any significant increase in inflammatory cytokine levels which were being studied. sCAM-1 levels were detected higher in the patient group than control group, moreover, sICAM levels were found higher also in psoriazis with co-morbidities group than control group. There was no significant difference between psoriazis group and psoriazis with co-morbidities group. This situation that consistents with literature data may be caused by gradually increase in chronic inflammation in the psoriazis patients who have long term and severe illness and are fat. IL-1B levels which were found to be significantly lower than controls, did not show significant difference between high PASI score group and low PASI score group in a comparision that made between these two groups. By this result in our study, we found decrease in IL-1 levels as well as decrease in function which was mentioned in literature data before. Again, we thought that this situation could be result of patients? long term disease. Finding level of this cytokine low in serum which determines keratinocyte functions showed that this may regard with progression of inflammation more than keratinocyte disfunction at the advanced stages of illness. Given the fact that all data obtained in our study, co-morbidities are much more related with duration of Psoriazis than its severity and systemic effects which are due to inflammation could be seen on these patients more. Therefore, it is necessary that except well-known co-morbidities, COPD and other systemic inflammatory diseases must be researched in Psoriatic patients.