Boşanma davalarında manevî tazminat
Non-pecuniary damages in cases of divorce
- Tez No: 348029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ SADIK AYDOS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Manevî tazminat, Boşanma, Kusur, Zarar, Aile, Smart money, Divorce, Default, Loss, Family
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Boşanma ile birlikte eşlerin hukuksal, sosyal, malî ve kişisel durumları değişir. Tez çalışmamızda, boşanma ile meydana gelen bu değişikliklerden ve boşanmanın malî sonuçlarından biri olan manevî tazminat konusunu ele aldık. Konunun daha iyi anlaşılması amacıyla ve tez konusunu oluşturan manevî tazminat kavramı boşanmanın sonuçlarından biri olduğundan öncelikle aile ve boşanma kavramları incelenmiştir. Daha sonra boşanma hâlinde manevî tazminat konusu ele alınarak manevî tazminatın hukuki niteliği, amacı, koşulları ve manevî tazminat miktarının tayin edilmesinde yön gösterici kıstaslar açıklanmaya çalışılmıştır. Sonrasında Türk Medenî Kanunu'nda kabul edilen boşanma sebepleri ve her bir sebep yönünden manevî tazminat talebinin dikkat çeken özellikleri ayrı ayrı ele alınıp son bölümde de manevi tazminat davasının tarafları, görevli ve yetkili mahkeme, ispat yükü ve harç-yargılama giderleri gibi usul hükümleri ile faiz, zamanaşımı süresi, ceza davalarının manevi tazminat davasına etkisi ile manevi tazminat talebinden vazgeçme konuları ele alınmıştır. Bu çalışma ile aynı zamanda uygulamaya ışık tutulması amaçlandığından konuya ilişkin Yargıtay içtihatlarına atıf yapılarak uygulamadan örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Spouses with divorce legal, social, financial and personal circumstances change. Thesis study, the financial consequences of divorce and divorce is one of the changes occurring will deal with the issue of non-pecuniary damage. Forms the subject of the thesis for a better understanding of the subject and the concept of non-pecuniary damage, the consequences of divorce is one of the first concepts of family and divorce were examined. Then, addressing the issue of non-pecuniary damages in case of divorce on the legal nature of moral damages, objectives, policies, and spiritual guiding criteria in assessing the amount of compensation is explained. After the divorce, the reasons for the Turkish Civil Code, and every reason to accept the terms of the remarkable features of the demand for non-pecuniary damages be discussed separately in the last section, the parties to the cause of non-pecuniary damages, the court of competent jurisdiction, the burden of proof and procedural provisions, such as mortar-trial expenses and interest , the limitation period, with the effect of the cause of non-pecuniary damage compensation criminal cases were discussed quitclaim. This study is intended to shed light on the subject at the same time the application with reference to the case law of the Court of Cassation application examples are given.