Gecekondu sorununun çözümünde kentsel dönüşüm projeleri Ankara Dikmen Vadisi Projesi örneği
The slums of urban transformation projects to overcome the case of Ankara Dikmen Valley Project
  1. Tez No: 348030
  2. Yazar: ENGİN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP GÜNAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentlere Göç, Gecekondu Sorunu, Kentsel Yenileme, Kentsel Toprak Rantı, Kentsel Dönüşüm, Immigration to Urban, Slums, Urban Regeneration, Rent in Urban Lands, Urban Transformation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kentsel dönüşüm projeleri, Türkiye'de son yıllarda ilgi duyulan bir konu olmuştur. Plansız ve programsız kentleşmenin getirmiş olduğu sorunların çözümünde bir kurtuluş yolu olarak görülmüştür. Tezimde kentsel dönüşüm kavramı üzerinde durulmuş, kentsel dönüşüm mevzuatı ele alınmıştır. Ankara Dikmen Vadisi Projesi üzerinden gecekondu sorunu ve kentsel dönüşüm projeleri irdelenmiştir. Gecekondu sorununu genellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi Büyükşehirlerde yoğun olarak görülmektedir. Büyükşehirlerdeki toprak rantının yüksek olması bu şehirlerde kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmasını kolaylaştırmakta ve başarılı kılmaktadır.Kentsel Dönüşüm Projeleri Kamu idaresi eliyle gerçekleştirilmeli ve sosyal dengeyi bozmayacak şekilde yapılmalıdır. Gecekondu sahiplerini mağdur edilmemelidir. Diğer taraftan da haksız yüksek rant sağlayacak uygulamalardan da kaçınılmalıdır. Oluşan rant kamuya ve kentlerin iyileştirilmesinde kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Urban transformation projects are interested issues in recent years. It seen as a solution of unplanned and unscheduled urbanization. With this thesis I explain the term of urban transformation and search the laws about urban transformation. With the study of Ankara Dikmen Valley Project I focus on slums and urban transformation.As a problem of slums generally seen in big cities like İstanbul, Ankara, İzmir and Bursa. Due to high land income in large cities, urban trasformation projects done easily and succesfully.To bring about social equilibrium, urban transformation projects must be done by public agencies. Some legal rights might be given people who live in slums.On the other hand public agencies must be careful to not give unfair high income to squatters. High land incomes can be use for public and can be improve urbanization.