Köşe yazarlarının e- muhtıra ile ilgili köşe yazılarının söylem analizi yöntemiyle incelenmesi
Corner writers e-memorandum discourse analysis method analysis of the writings related corner
  1. Tez No: 348145
  2. Yazar: HİLAL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji ve Medya, Kamuoyu Oluşturma ve Yönlendirme, Köşe Yazarlığı, Söylem Analizi, Demokratik Rejime Müdahaleler, Ideology and Media, Molding – Directing Public opinion, To be a Columnist, Discourse Analysis, Interventions in Democratic Regime
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Medya, toplumsal ve siyasal meselelerde, kamuoyu oluşturma-yönlendirme gücüne sahiptir. Gazetecilerin mesleki faaliyetlerini yürütürken kullandıkları dil, ideolojik eğilimleri ve zihniyet dünyaları toplumu etkilemede önemli bir rol oynayabilmektedir. Bu çalışmada, köşe yazılarında kullanılan dilin toplumsal, siyasal ve psikolojik arka planları tespit edilmiştir. İdeolojinin ve laiklik, muhafazakarlık, liberallik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik gibi siyasal eğilimlerin, dil ve üslup yoluyla kamuoyunu etkileme-yönlendirme gücünü ortaya koyması açısından çalışmanın önemli olduğu kanaatine varılmıştır. Bu nedenle, beş farklı köşe yazarının gazetelerde yer alan e-muhtıra içerikli köşe yazıları söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Media has the power of molding - directing public opinion in social and political issues. The language used by the journalists during their performance of their occupational activities, their ideological tendencies and their world of mentality may play an important role.In this study, the social, political and psychological backgrounds of the language used in their columns are determined. It is decided that the study is convincing as it is important regarding its presentation showing how language and style are affecting-directing public in terms of ideology and political trends such as secularism, conservatism, liberalism, republicanism, nationalism. For this reason, the columns of five different columnists about e-cahier have been analyzed by discourse analysis method.