Camihöyük Helenistik-Roma dönemi nekropolü
Camihöyük Hellenistic-Roman period necropolis
  1. Tez No: 348166
  2. Yazar: FIRAT YALÇINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKŞAN BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Camihöyük, Hellenistic-Roman, Necropolis, stone cist graves, simple earth graves, mudbrick cist graves, pit graves, terracota sarcophagus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Nekropoller antik kentlerin ve höyüklerin yapısında, kentlerin sosyal yapısının anlaşılmasında önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı Camihöyük Helenistik-Roma Nekropolü çalışmalarında ortaya çıkarılan mezar yapılarının değerlendirilmesi ve tüm yönleriyle incelenmesi, höyük üzerine kapsamlı bilgilerin ortaya çıkarılması açısından önemlidir. Çalışmanın birinci bölümünde Camihöyük Helenistik-Roma Nekropolü?nün coğrafi konumu, tarihsel çerçevesi ve yerleşim kalıntıları tanımlanmaktadır. Böylece höyük ile ilgili genel bir bilginin verilmesi sağlanmıştır. İkinci bölümde, Camihöyük Helenistik-Roma Nekropolü ve bu nekropol üzerinde yer alan mezar tipleri anlatılmaktadır. Mezar tipleri: Taş sanduka mezarlar, basit toprak mezarlar, kerpiç sanduka mezarlar, çömlek mezarlar ve pişmiş toprak lahit olmak üzere 5 tip mezar yapısı görülmektedir. Değerlendirilen tüm mezar yapıları bir tipolojik sınıflandırma içinde bütün yönleriyle tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde ise, ikinci bölümde gerçekleştirilmiş olan çalışmalar ve bu çalışma ile elde edilen çizimler, fotoğraflar ve tanımlamalar ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER Camihöyük, Helenistik-Roma, nekropol, taş sanduka mezarlar, basit toprak mezarlar, kerpiç sanduka mezarlar, çömlek mezarlar ve pişmiş toprak lahit.
Özet (Çeviri)
Necropolis? have crucial importance to realize the structure of the ancient sites. Therefore the evaluation of Camihöyük Hellenistic-Roman graves are significant in terms of comprehensive investigations. İn the first section of this study, the geographical location, historical frame and settlement ruins are defined in order to get a general information about Camihöyük In the second section, Camihöyük Hellenistic and Roman Necropol and its? grave types are evaluated. Grave types can be classified as stone cist graves, simple earth graves, mudbrick cist graves, pit graves and terracota sarcophagus. Whole evaluated graves are classified in terms of typology. In the third section, excavations, drawings and photos are evaluated in detail.