Seçim sistemleri ile siyasi partiler arasındaki ilişkiler
Relations between electoral systems and political parties
  1. Tez No: 348167
  2. Yazar: MURAT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçim Sistemleri, Seçim Sistemlerinin Siyasal Sonuçları, Parti Sistemleri, Parti Tutarlığı, Siyasi Partiler, Electoral systems, The Political Consequences of Electoral Systems, Party Sytems, Party Cohesion, Political Parties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Seçim sistemleri ile siyasi partiler arasındaki ilişki, siyasal sistemin istikrarını etkileyen en önemli konulardan biridir. Nitekim seçim sistemleri öncelikli sonuçlarını siyasi partiler üzerinde doğurarak siyasal sistem üzerinde etkili olurlar. Seçim sistemlerinin siyasi partiler üzerindeki etkisi iki boyutludur. Bunlardan birincisi seçim sistemlerinin parti sistemleri üzerindeki etkisi, ikincisi ise seçim sistemlerinin parti tutarlığı, yani parti iç yapısı üzerindeki etkisidir. Seçim sistemleri ile siyasi partiler arasındaki ilişkinin açıklanması ise ancak çeşitli gözlemlerden çıkan ampirik bulguların genel mahiyetli hipotezlere dönüştürülmesini gerektiren siyaset bilimi yöntemi ile mümkündür. Dolayısıyla bu çalışmada asli olarak siyaset bilimi yöntemi kullanılmıştır. Seçim sistemleri eskiden olduğu gibi bugün de bir siyasal sistemin şekillendirilmesinde büyük rol oynarlar. Doğru bir ifadeyle seçim sistemlerinin parti sistemi üzerindeki etkisinin kökleri, derinlerde boğulmuş olabilir, ancak bunlar, elverişli aşamalar olan dönüşüm süreçlerinde, net bir biçimde parti sistemini şekillendirme fırsatı sunarlar. Dolayısıyla ne kadar tartışılırsa tartışılsın demokratik yönetimlerde seçim sistemleri, anayasal mühendisliğin en kullanışlı araçları olma özelliğini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Relation between electoral systems and political parties is one of the most important subject matters that influences the stability of political system. Thus electoral systems influence political systems by practising their primary consequences on political parties. The influence of electoral systems on political parties may be understood above two dimensions. First, influence of electoral systems on party systems and second influence of electoral systems on party cohesion which refers to concept of party?s internal organization. However clarifying relation between electoral systems and political parties could only be possible with using political science method which requires converting empirical evidences to general hypothesis? Hence primarily political science method has been used in this study. Electoral systems play a crucial role in shaping a political system in present day like it used to be in the past. With a right expression the impact of electoral system change upon a party system whose roots are deep may be muted, then, but there is clearly greater scope for shaping a party system in the process of formation which stage is stil pliable. Hence no matter how much argued, in democratic governments electoral systems still hold its feature to be the most useful tools of constitutional engineering.