Farklı muamele gruplarının saptanmasında çoklu karşılaştırma yöntemleri
Multiple comparison methods by evaluating different treatment groups.
  1. Tez No: 34819
  2. Yazar: MÜBERRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENSAR BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Analysis of Variance, Multiple Comparison, Comparison, Dunn, LSD, HSD, Dunnett, Duncan, Newman-Keuls, Scheffe
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
1 ÖZET FARKLI MUAMELE GRUPLARININ SAPTANMASINDA ÇOKLU KARŞILAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Müberra ÖZDEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr.Ensar BAŞPINAR Yıl : 1994, Sayfa : 67 Jüri : Yard. Doç. Dr. Ensar BAŞPINAR Prof.Dr. Fikret GÜRBÜZ Yard. Doç. Dr. Burhan ÇİL Bu çalışmada varyans analizinde çoklu karşılaştırma metotları incelenmiş ve bu metotlar arasındaki farklılığın kaynağı irdelenmeye çalışılmıştır. Metotlar a priori (planlı) ve a posteriori (önceden planlanmamış) olmak üzere 2 ana başlık altında toplanmıştır. A priori metotlar olarak Dunn, Dunn-Sidak, Dunnett ve Çoklu t istatistiği, A posteriori metotlar olarak ise LSD, HSD, Duncan, Newman-Keuls ve Scheffe metotları incelenmiştir. Eğer araştırıcı deneye başlamadan önce, yapılmak üzere planlanmış karşılaştırmalara sahip ve karşılaştırma sayısı az ise a priori karşılaştırmaların kullanılması ve deneye ait bilgilerin hepsi ayrı ayrı irdelenecekse a posteriori metotların tercih edilmesi gerektiği bildirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Varyans analizi, çoklu karşılaştırma, karşılaştırma. Dunn, LSD, HSD, Duncan, Newman-Keuls, Dunnett, Scheffe.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MASTERS THESIS MULTIPLE COMPARISON METHODS BY EVALUATING DIFFERENT TREATMENT GROUPS Müberra ÖZDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Assist. Prof.Ensar BAŞPINAR Year : 1994, Page : 67 Jury : Assist. Prof. Ensar BAŞPINAR Prof. Dr. Fikret GÜRBÜZ Assist. Prof. Burhan ÇİL In this study, multiple comparison methods were studied into its depths in the variance analysis and reasons for the differences among these methods were tried to be investigated. Methods were grouped under two headings: a priori and a posteriori. Research was made into a priori methods such as Dunn, Dunn-Sidak, Dunnett and multiple t statistics; and a posteriori methods such as LSD, HSD, Duncan, Newman-Keuls and Scheffe methods. It was concluded that if the researcher, before starting the experiment, has the comparisons planned for further application and if the number of comparisons is few, there appears to be a recessitity to use a priori comparisons and to prefer a posteriori methods if all of the experimental data are to be taken into consideration independently.