Örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini arasındaki ilişki: Sağlık sektöründe bir araştırma
The relationship between organizational citizenship behavior and job satisfaction: A research at health sector
  1. Tez No: 348251
  2. Yazar: KEZİBAN KAYMAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESİN BARUTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Tatmini, Sağlık Hizmetleri, Aile Hekimliği, Aile Hekimi, Aile Sağlığı Elemanı, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction, Health Services, Family Medicine, Family Physician, Health Staffs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Günümüzde örgütler, varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla, iş tanımlarında biçimsel olarak tarif edilmiş olan görevlerden ayrı,“ örgütsel vatandaşlık davranışı”olarak tanımlanan gönüllü davranışlar sergileyen, formal ödül sistemlerinde yer almayan ve örgütlerine pozitif katkı sağlayan çalışanlara ihtiyaç duymaktadır.Teknolojik değişiklikleri ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmek zorunda olan en önemli hizmet sektörlerinden birisi olan sağlık hizmetlerinde, örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini yüksek çalışanlar önemli bir değerdir. İşin çalışma hayatındaki yeri ve anlamı gerek kapladığı önem gerekse zaman açısından tartışılmaz bir olgudur. Benzer şekilde işletmeler için de çalışan, işletmenin varlığını, başarısını ve geleceğini etkileyen en önemli kaynak olması açısından büyük değere sahiptir. İş tatmini çalışanlar ve örgütler üzerindeki sonuçları açısından, örgütsel vatandaşlık davranışının önemli bir belirleyicisidir.Çalışma literatür taraması ve alan araştırmasında uygulanan anket sonuçlarından oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu; demografik özellikler, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği ve Minnesota İş Tatmin Ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışma aile hekimliği hizmeti sunan 118 aile hekimi ve 135 aile sağlığı elemanına uygulanmıştır. Araştırmanın veri analizleri SPSS bilgisayar programı ile yapılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, örgütsel vatandaşlık davranışları boyutları ile iş tatmini ve boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. ayrıca çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışları ve iş tatmini algılarının demografik özelliklerinden cinsiyet, ünvan ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in order to survive organizations currently need employees individual behavior that is discretionary, not directly or explicitly recognized by the formal reward system, and in the aggregate promotes the efficient and effective functioning of the organization These form of behaviours are described ?organizational citizenship behaviour.? It have to keep up with technological changes and scientific developments, which is one of the most important service sectors and job satisfaction, organizational citizenship behavior in health professionals are an important worth. The importance of job in an individual?s life is indisputable. The employee is the important element affecting the ineluctable, the success and the failure of an organization too. Job satisfaction is to be lead the result of important in terms of staffs and organization and it is one of antecedents of organizational citizenship behavior. This study is included consists of a literatüre review and field survey work. In the research, Minnesota Satisfaction Questionnaire, Organizational Citizenship Behavior Questionnaire and democrafic features questionnaire is included. 118 family physicians and 135 health staffs participated the survey. Data analysis of research is made by SPSS computer program. In conclusion, the thesis asserts that there is a positive significiant relationship between job satisfaction and organizational citizenship behavior on family physicians service. It is determined that employees? organizational citizenship behaviors and job satisfaction perceptions have showed differences gender, seniority and educational status according to demographic features too.