Bireysel kariyer planlama ve kişisel başarı algısı arasındaki ilişki ve Pamukkale Üniversitesi'nde bir araştırma
Relationship between the personal career planning and the perception of personal success, and a research in Pamukkale University
- Tez No: 348252
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN BARUTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Başarı, Kişisel Başarı, Kariyer, Bireysel Kariyer Planlama, Achievement, PersonalSuccess, Career, PersonalCareer Planning
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hızla gelişen teknolojik, ekonomik ve sosyal değişimler örgütlerin yanı sıra bireyleri de değişime mecbur kılmıştır. Bireyler kendileri için giderek artan gelecek kaygısını azaltmanın yollarını aramaktadırlar. Bu sebeple çeşitli teknik ve yöntemleri öğrenme yoluna gitmişlerdir. Motivasyon teknikleri, performans değerleme ve kariyer planlama yöntemleri üzerinde uzmanlaşmaya başlamışlardır. Özellikle kariyer planlama, bireylere gelecekte bulunmak istedikleri yeri belirleme imkânı vermenin yanında takip edilmesi gereken yolların seçimini de sağlamaktadır. Bireysel kariyer planlama ile bireyler kendi kişisel özelliklerini öğrenme, fırsatları tanıma, hedef belirleme ve kişisel başarı düzeyini arttırmayı amaçlamaktadırlar.Bu çalışmada, Pamukkale Üniversitesi öğrencileri ile 5li Likert ölçeği ile hazırlanmış anket üzerine çalışılmıştır. Çalışma üç ana bölüm ve bir araştırma bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde“kişisel başarı olgusu ve başarı stratejileri”ele alınmıştır. İkinci bölüm“kariyer kavramı ve bireysel kariyer planlama”ile ilgili literatür bilgisi içermektedir. Son bölümü ise; araştırma kısmı, anketten elde edilen veriler ve sonuçların analizi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapidly evolving of economic, technologic and social developments had obligated the individuals and as well as the organizations to change. The individuals search for the way of reducing increasingly concern of the future for them. For this reason, they have resorted to learn the various techniques and methods. They have come to specialize on the methods of motivational techniques, performance appraisal and career planning. Especially the planning of career renders a selection of ways to be followed, as well as giving the opportunity to decide where they want to be present at the future. The individuals intend to learn their own personal characteristics, recognize the opportunities, set a goal and increase the level of individual achievement.This thesis was studied on questionnaire, prepared by 5-point Likert scale with Pamukkale University students. This study is consisting of three main chapters, and a research section. The happenings of personal achievement and successful strategies have been discussed in the first chapter. The second chapter includes the related literature knowledge about the concept of career and personal career planning. Finally, the research episode, the data obtained from questionnaire and the analysis of the results comprise the last chapter.