İç Anadolu bölgesinde güvenilir yağışın belirlenmesi
Determination of dependable rainfall in central Anotolia region
- Tez No: 34852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KODAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Central Anatolia Region, dependable rainfall, GÜVENYAG, % 10-probability interval
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE GÜVENİLİR YA?IŞIN BELİRLENMESİ Kenan MUTLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve.Sulama Ana Bilim Dalı Danışman; Doç. Dr. Süleyman KODAL 1994, Sayfa ; 1 62 Jüri : Doç. Dr. Süleyman KODAL Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof. Dr. Mehmet KARA Bu çalışmada, İç Anadolu bölgesinde bulunan Aksaray, Ankara, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Sivas ve Yozgat illeri ve bu illere bağlı 135 meteoroloji istasyonundan elde edilen verilere göre, güvenilir yağış değerlerinin belirlenmesine çalışılmışı ir. Araştırmada bilgisayar yardımıyla onar günlük yağış verileri A.Ü.Ziraat Kakül I esi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalında geliştirilen“GÜVENYAG”isimli program yardımı ile değerlendirmeye alınmış ve her istasyona ait onar günlük % 10 ihtimal aralığı ile güvenilir yağış değerleri bulunmuştur. Güvenilir yağış değerlerine ek olarak tarımsal faaliyetlerin planlanmasında kullanılmak üzere uzun yıllar aylık donlu, (loıılu, karla örtülü ve yağışlı günler ortalamaları kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: İç Anadolu Bölgesi, güvenilir yağış, GÜVENYAG, % 10 ihtimal aralığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Determination of Dependable Rainfall in Central Anatolia Region Kenan MUTLU Ankara University Graduate School! of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Süleyman KODAL 1994. Page: WZ Jury : Assoc. Prof.Dr. Süleyman KODAL Prof.Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof.Dr. Mehmet KARA In this study, it was tried to determine dependable values related to Aksaray, Ankara, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Sivas and Yozgat in Central Anatolia Region and 135 meteorological stations connected to these cities. Also in this study, by means of a computer 10- day rainfall data were evaluated with the help of a programme named“GÜVENYAG”developed by the department of Agricultural Structures and Irrigation, Faculty of Agriculture, The University of Ankara and 10 day dependable rainfall values with % 10 probability interval related to each station were computed. In addition to dependable rainfall values, monthly means of the numbers of the days with snow-cover and with frost and of rainy and haily days in a month, all of which are used in the planning of agricultural activities were presented in tabular form for users.