Psikolojik sermaye: Psikolojik sermaye ile iş performansı arasındaki ilişkiye otantik liderliğin düzenleyici etkisi
Psychological capital: The moderating effect of authentic leadership on psychological capital and job performance relationship
  1. Tez No: 348829
  2. Yazar: TAYFUN TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Pozitif Örgütsel Davranış, Otantik Liderlik, Performans, Pozitif Psikoloji, Positive Psychology, Positive Organizational Behavior, Psychological Capital, Job Performance, Authentic Leadership
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Pozitif psikolojinin örgütsel alana yansıması olarak ortaya çıkan pozitif örgütsel davranış, çalışanların örgüt içindeki psikolojik kapasitelerine ve geliştirilebilir pozitif güçlerine odaklanmaktadır. Bireylerin pozitif güçlerinin sinerjik bir ifadesi olan psikolojik sermaye kavramı, son yıllarda pozitif örgütsel davranış alanı içinde geniş şekilde araştırılan konuların başında gelmektedir. Pozitif güçlerini örgüt içinde etkin şekilde kullanabilen çalışanlar, örgütsel çıktıları, diğer insanlardan daha olumlu şekilde etkileyebilmektedir. Yazında, bireylerin psikolojik sermayeleri ile önemli örgütsel çıktılardan birisi olan iş performansları arasında olumlu ilişkiler olduğuna işaret edilmektedir. Bununla birlikte, bu doğrusal ilişkideki düzenleyici değişkenlerin neler olduğunun henüz yeterli düzeyde açıklığa kavuşturulmadığı görülmektedir. Çalışanlar tarafından yöneticilerin ne düzeyde otantik algılandığının, psikolojik sermayelerinin, performansa etkisinde önemli bir düzenleyici etken olabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmanın amacı da, psikolojik sermaye kavramını irdeleyerek, yazında performansla ortaya konulan doğrusal ilişkisinde, çalışanlar tarafından algılanan otantik liderlik özelliğinin düzenleyici etkisini araştırmaktır. Bu doğrultuda, tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir holdingin 338 çalışanı ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma modelinin test edilmesinde SPSS programından yararlanılmış ve hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlara göre, otantik liderliğin psikolojik sermaye ile performans ilişkisini kısmi biçimde düzenlediği doğrulanmıştır. Bu sonuca göre, çalışanların v psikolojik sermaye düzeylerinin iş performansları üzerindeki güçlü etkisi, yöneticilerdeki otantik liderliğin daha pozitif algılandığı koşullarda daha yüksek olmaktadır. Bu sonuç, istenilen örgütsel çıktılara ulaşmak açısından psikolojik sermayesi yüksek çalışanları istihdam etmenin yanında, örgüt içinde bu insanları pozitif şekilde destekleyecek otantik liderlerin de bulundurulmasının gerekli olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Positive organizational behavior was developed evolving from positive psychology while focusing on employee's psychological capacities and developable positive strengths in organization. Psychological capital concept that means synergic signification of individuals' positive strengths has been widely inquired, and it has been the most important research subject in positive organizational behavior field in the last years. Employees, who reflect positive states in organizations, can affect positive organizational outputs better than others. The literature reveals important positive relationships between psychological capital and job performance that is one of the important organizational outputs. However it can be observed that there are not enough clarifications about what effect do moderating variables have on the linear relationship. It is predicted that the level of perception of authentic leadership has an important moderating effect of employee psychological capital on performance. The most important aim of this study is to inquire the moderating effect of perceived authentic leadership on the relationship between positive psychological capital and job performance by studying the psychological capital. For that purpose, a survey was held with a textile holding with 338 personnel. To test the theoretical model of the research SPSS and the hierarchical regression analysis were used. The results of the survey support vii that authentic leadership has a partially moderating effect on the relationship of psychological capital and work performance. The results show that employee's psychological capital has powerful impact on job performance and that effect is higher levels when the employees perceive authentic leadership more positively. The results indicate that in terms of achieving organizational outputs, organizations need employing workers with higher psychological capital and also they need to have authentic leaders who can support the workers positively.