İş güvencesi ve işletmesel nedenlerle iş sözleşmesinin feshi
Job security and termination of labor contract due to operational reasons
- Tez No: 348863
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, Fesih, Geçerli Fesih Nedenleri, İşletmesel Nedenler, İşletmesel Karar, Yargısal Denetim, Job Security, Termination, Valid Termination Reasons, Operational Reasons, Operational Decision, Judicial Review
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Tezimizin konusunu“ İş Güvencesi Ve İşletmesel Nedenlerle İş Sözleşmesinin Feshi”oluşturmaktadır. Çalışmamızın amacı, iş güvencesi sistemini ve iş güvencesi sistemi gereği geçerli fesih nedenlerinden olan işletmesel nedenlerle iş sözleşmesinin feshini ve işletmesel nedenlerle yapılan fesihlerde göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeleri ortaya koymaktır. Tezimiz, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak iş sözleşmesinin feshi ve fesih türleri anlatılmaktadır. İkinci bölümde, iş güvencesi kurumu ve iş güvencesi hükümlerinin uygulama alanı anlatılmaktadır. Bu bölümde, iş güvencesi kurumu tanımlanmış, iş güvencesinin uluslararası kaynakları, özellikle 4857 sayılı İş Kanunumuzun hazırlanışı sürecindeki etkisi göz önüne alınarak ayrı bir başlık altında 158 sayılı ILO Sözleşmesi ve iş güvencesinin ulusal kaynakları incelenmiştir. Ayrıca iş güvencesi hükümleri tüm işyerleri ve tüm işçilere uygulanmadığı için iş güvencesi hükümlerinin uygulama alanına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Tezimizin üçüncü bölümünde ise, geçerli fesih nedenlerinden biri olan işletmesel nedenlerle fesih anlatılmıştır. Bu bölümde öncelikle, geçerli fesih kavramı açıklanmış ve geçerli fesih nedenlerinden olan işletmenin, işyerinin ve işin gerekleri nedeniyle geçerli nedenlerle yapılan fesih kavramı ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. İşletme gereklerine dayanan fesihlerde aranan işletmesel karar kavramı ve bu işletmesel kararın mahkemelerce denetimi incelenmiştir. Daha sonra, işletmenin, işyerinin ve işin içinden ve dışından kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesinin feshi ve uygulamada karşılaşılan örnekleri, Yargıtay kararları ile v birlikte açıklanarak anlatılmıştır. Üçüncü bölümün son kısmında ise, işletme, işyeri ve işin gerekleri nedeniyle yapılan fesihlerde uygulanan ilkelerin Yargıtay kararları ile birlikte iş hukuku uygulamasındaki yerleri açıklanmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise, çalışmamızın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is“Job Security and Termination of Labor Contract Due to Operational Reasons”. The purpose of the study is to examine the job security system, termination of labor contract due to operational reasons, which are among valid termination reasons according to job security system, and fundamental principles required to be considered in terminations due to operational reasons. Our thesis is composed of three sections. The first section is explained termination of labor contract and termination types in general. The second section is examined the job security and field of application of the job security provisions. This section is defined international sources of job security, ILO Convention No: 158 under a separate title by considering its effect especially during the process of preparing our Labor Law No: 4857, and national sources of job security. Furthermore, since provisions of the job security can not be applied to all businesses and workers, there are examined application field of the job security provisions. The third section is discussed termination due to operational reasons, which are among valid termination reasons. In this section primarily is explained the concept of valid termination and makes explanations about the concept of termination due to requirements of business, workplace and job, which are among valid termination reasons. The concept of operational decision sought in terminations based on requirements of business and the control of this operational decision by courts are examined. Then we explained the termination of labor contract caused by reasons other than the operation of vii business, workplace and job, and examples encountered during the application with court decisions. The final part of the third section is explained principles applied in terminations due to requirements of business, workplace and job in the application of labor law with court decisions. In the final part of study, an overall evaluation of our study is realized.