Çalışma hayatında iş performansını etkileyen faktörler: Altınova tersaneler bölgesi örneği
Factors affecting business performance in working life: AltInova shipyards zone example
  1. Tez No: 348876
  2. Yazar: KADİR BÜKÜLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Tersane çalışanları, Performance, Shipyard Workers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Üretimde insan unsurunun önemli rol oynadığı rekabete dayalı ekonomiler, insan kaynaklarını etkin ve verimli kullanmakta önemli gelişmeler kaydetmişlerdir. İşletmelerin ana kaynağı olan insan performans ve verimliliği işletmenin amacına ulaşabilmesinde en önemli belirleyicidir. Tersaneler son on yıl içerisinde hızlı bir gelişme göstererek yüksek istihdam rakamları sağlamaları nedeni ile Türkiye ekonomisinde önemli bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızla gelişen tersane sektöründe de çalışanların performansları dikkatleri bu sektör üzerine çekmiştir. Bu çalışmayla; çalışma hayatında iş performansını etkileyen faktörleri Altınova tersaneler bölgesi çalışanları üzerinden belirlemek ve Altınova tersaneler bölgesi çalışanlarının, performansını etkileyen faktörler konusunda bilinç düzeylerinin ölçülmesi ve incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda Altınova Tersaneler Bölgesi?nde 5350 çalışan arasından faaliyet izni alan 40 tersane içinde aktif olarak çalışan 8 tersane çalışanına 2012 yılı Haziran ve Temmuz aylarında çalışanların performanslarını etkileyen faktörler konusunda bilinç düzeylerinin ölçülmesi ve iş performansına etki eden faktörler ölçeklerinden oluşan anket çalışması yapılmıştır. Bu tersanelerde örnekleme ile 621 işçiye anket uygulanmıştır. Yapılan bütün anket sonuçları bilgisayar ortamında ?SPSS 11.5 for Windows? adlı istatistik programıyla analiz edilmiş ve verilen cevaplar çapraz karşılaştırma yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, tersane sektöründe çalışanların iş performanslarını etkileyen faktörler incelenmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile ülkemiz ekonomisine getirisi yüksek olan tersane sektörü çalışanlarının iş performanslarını etkileyen faktörler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Human element played an important role in competitive economies in production, forcing them to significant improvements in using human resources effectively and efficiently. The main source of human performance and productivity of organizations, to achieve the purpose of the organization is the most important characteristic. Shipyards appears to be an important sector in the last ten years in Turkey's economy by showing rapid development because of high employment figures. In parallel with the rapid development in the sector of shipyard, employees ' performances also began to draw attention. This work was carried out for the purpose of determine the factors affecting business performance in the working life on Altınova shipyards zone employees and examining and measurement of levels of awareness of the factors that affect the performance of employees in Altınova shipyards zone. There are 40 shipyards which have activity permit in Altınova Shipyard Zone. Eight of them runs actively and they have 5350 workers totally. A survey was conducted in this shipyards running actively, for the year 2012, in June and July, about the factors affecting the measurement of levels of awareness of employees performance and factors affecting the performance of business. The survey was applied to 621 employee with sampling. All poll results were analyzed with“SPSS 11.5 for Windows”computer environment statistics program and was evaluated given answers by cross-comparing. As a result, having been revealed the factors influencing business performances of employees who are in shipyard sector that high contribution to the economy of the country.