Saakashvili Dönemi Gürcistan dış politikası
Georgian foreing policy under the Saakashvili
  1. Tez No: 348877
  2. Yazar: DİCLE EVREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EFE ÇAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Gürcistan, Mikheil Saakashvili, Dış Politika, Soğuk Savaş, Caucasus, Georgia, Mikheil Saakashvili, Foreign Policy, Cold War
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
1991 yılında Sovyetler Birliği (SSCB)'nin çökmesiyle hem Soğuk Savaş sona ermiş hemde Orta Asya, Balkanlar ve Kafkasya'da pek çok ülke bağımsızlığını elde etmiştir. Bağımsızlıklarını elde eden bu ülkeler kendi ulus devletlerini ve kurumlarını inşa ederken aynı zamanda da yıllarca uzak kaldıkları değerleri (demokrasi, insan hakları özgürlük, şeffaflık) de ülkelerinde tatbik etmeye başlamışlardır.Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan bu yeni devletler kendi ulus devletlerini inşa ederken kendi ulusal kimliklerinden ve kültürlerinden ilham almışlardır. Gürcistan'da kendi ulus devletini kurarken Gürcü kimliği üzerine ulus devletini inşa etme yoluna gitmiş ve dış politika önceliklerini de bu kimlik üzerine oluşturmaya çalışmıştır.Bu çalışmanın amacı Soğuk Savaş sonrası bağımsızlığını elde eden Gürcistan'ın, 2003 yılında bir devrimle (Gül Devrimi) iktidara gelen Devlet Başkanı Mikheil Saakashvili Dönemi Gürcistan dış politikasını oluştururken hangi değerlere atıfta bulunulduğunu ve dış politika tercihlerini nelerin belirlediğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
With the collapse of the Soviet Union in 1991, both the Cold War ended and many countries in Central Asia, the Balkans and Caucasia gained their independence. While building their nation states and institutions, these countries which gained their independence at the same time started to implement the values (democracy, human rights, liberty, transparency) in their countries they had been away from for years.These new states which came out after the Cold War have found inspiration in their own national identities and cultures while building their nation states. Georgia too, has resorted to build its nation state on Georgian Identity while establishing its own nation state and has tried to base its foreign policy priorities on this identity.The purpose of this study is to present which values are being referred to and what determines the foreign policy choices of Georgia, having gained independence after the Cold War, while forming the Georgian Foreign Policy during the Period of Mikheil Saakashvili, who came to power in 2003 with a revolution (the Rose Revolution).