Ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımdaki aktif kelime hazinesinin belirlenmesi: Kırşehir/Akçakent örneği
The determination of 5th grade secondary school students' active word power in written expression: Kırsehir/Akçakent sample
  1. Tez No: 349035
  2. Yazar: MEHMET TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KALENDEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime Hazinesi, Yazılı Anlatım, Türkçe Öğretimi, Word, Word Power, Written Expression, Turkish Language Teaching
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, çalışma evrenindeki ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımlarındaki aktif kelime hazinesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Öğrencilerin kelime hazinelerini tespit edebilmek için Kırşehir ili Akçakent ilçesinde bulunan ortaokullardan 57 adet 5. sınıf öğrencisine üç farklı türde (fabl, anı, serbest konu) toplam 171 adet metin yazdırılmıştır. Elde edilen verilerde geçen kelimeler öğrencilerin cinsiyetine ve üç farklı anlatım türüne göre incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda toplam 12595 kelime tespit edilmiş olup bu kelimelerden 1653'ünün farklı kelime, 10942' sinin ise bu kelimelerin tekrarı olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet açısından bakıldığında toplam kelime kullanımında kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu; tür açısından ise öğrencilerin sırasıyla fabl, anı, serbest türde daha çok kelime kullandıkları görülmüştür. Çalışmanın sonunda türlere göre kelime listeleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis has been done to determine the active word power of the 5th grade-secodary school students in written expression in working environment. In order to determine the word power of the students, 57 of 5th grade students in the district of Akçakent in Kırşehir province were made to write 171 texts in total in three different types. (fables, memoir, free style) The words in the obtained date were analyzed according to the students' genderand three different types. As as result of this review a total of 12.595 word shave been identified and 1.653 of these word shave been identified as type words and 10.942 of it have been identified as there petition of these words. In terms of gender, it has been observed that female students were more successful than male students in the total use of word. Interms of types it has been observed that the students used more words in fables, memoir, free style respectively. Word lists were generated according to the types at the end of the study.