A suggested Brain-based syllabus for very young EFL learners
Okul öncesi dönemde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen çocuklar için beyin temelli bir izlence örneği
  1. Tez No: 349055
  2. Yazar: İLKNUR CİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE MÜGE TAVİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönemde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciler, izlence ve materyal geliştirme, betimsel yöntem, karma yaklaşım, nitel ve nicel yöntem, deneysel model, Very young EFL learners, syllabus and material development, mixed approach, qualitative and quantitative methods, descriptive method, experimental design
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Ön test ve son test ile deneysel bir model kullanılan çalışmada okul öncesi dönemde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen çocuklar için Beyin temelli öğrenme yaklaşımı çerçevesinde İngilizce Öğretimi İzlencesi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, betimsel yöntemin özelliğini de içeren nicel ve nitel araştırma yöntemlerini birleştiren karma bir yaklaşım kullanmaktadır. Araştırma, elde edilen ve incelenen sayısal verilerle birlikte bir izlence örneği ve materyal geliştirme yoluyla betimsel yöntem özelliği de taşımaktadır.. Araştırma Hendekyanı Ortaokulu'nun anasınıfında basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 18 öğrenciyle (N=18) birlikte haftada 3 saat uygulanmıştır. Toplamda hazırlanmış ve uygulanmış 12 ünite vardır. Bütün dersler ve testler çalışmanın güvenirliği ve geçerliliği için 3 dil uzmanı tarafından izlenip 2 adet kontrol listesi aracılığıyla değerlendirilmesi için kamera ile kaydedilmiştir. Değerlendirme için araştırmacı iki değerlendirme listesini çalışmanın hem güvenilirliği hem de geçerliliği için 3 adet uzman tarafından yürütülen uygulamıştır. Verilerin analizi Windows ile uyumlu SPSS 16.0 versiyonu aracılığıyla korelasyon analizi, T-testi ve Anova testi ile analiz edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin süreç içerisindeki gelişim yüzdeleri Microsoft Excel 2007 programı kullanılarak grafikler halinde sunulmuştur. Bulgular süreç içerisinde herhangi bir devlet okulunun okul öncesi bölümünde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilere İngilizce öğretimine başlamak için geliştirilmiş Beyin Temelli Yaklaşımı temel alan izlence örneği bu yaştaki öğrencilerin genel manada yabancı dil öğrenimi için hem zihinsel hem de motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla etkili olabilir. Bu sebeple, program izlenebilir ve uygun koşullarda uygulanırsa okul öncesi dönemde eğitim gören ve yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciler kendi dilleri haricinde bir dil ile ilgilenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study, an experimental design with a pre-test and a post-test, aims to develop an English language teaching syllabus within the scope of Brain-based learning for very young EFL learners. Thereto, it utilizes a mixed approach uniting the quantitative and qualitative research methods. It includes the feature of descriptive method via developing a suggested syllabus and materials in addition to the collected and analysed numerical data. The research has been implemented with 18 children (N=18) in the pre-school section of Hendekyanı Primary School chosen via simple random sampling technique for 3 hours a week. In total, there are 12 units designed and applied. All the lessons and tests have been recorded with a camera to be observed and evaluated by three language experts for the reliability and validity of the study by means of two checklists run over by three language experts. The analysis of the data is provided via correlational analysis, T-test, and Anova test in SPSS for Windows version 16.0. Besides, percentages of the students' performance during the process have been presented via Microsoft Excel 2007 in graphs. The findings indicate that the syllabus designed within the procedure covering Brain-based learning principles may be effective to start teaching English to very young EFL learners and also to start the acquisition process in a state school to help to increase both their cognitive and motor skills. Thus, very young EFL learners may be capable of dealing with another language if the program is applied in observable and appropriate conditions.