Sınıf öğretmenlerin medya okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi
Media literacy levels of the primary school teachers
- Tez No: 349095
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Medya, Medya Okuryazarlığı, Okuryazarlık, Media, Media Literacy, Literacy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin medya okuryazarlık düzeylerini belirlemektir. Bununla birlikte sınıf öğretmenlerinin medya okuryazarlık düzeylerini, cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, medya okuryazarlığının amacı, TV izleme sıklığı, TV programlarındaki tercihleri, izledikleri TV programlarındaki aradıkları temel özellik gibi değişkenlerin ne düzeyde açıkladığını da incelemektir. Sınıf öğretmenlerinin medya okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesini amaçlayan bu araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2012-2013 öğretim yılında Keçiören ilçesinde görev alan 427 kişilik öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada medya okuryazarlık düzeylerini ölçmek amacıyla Karataş tarafından geliştirilen ? Medya Okuryazarlık Düzey Belirleme Ölçeği (MODBÖ) ? kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, t testi ve anova testi kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin yaş ve mesleki kıdemlerine göre medya okuryazarlık düzeyleri farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun yüksek düzeyde medya okuryazarı olduğu yönünde görüş bildirdiği sonucuna ulaşılırken, programlarda verilen medya metnindeki mesajları tam anlamıyla almadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of media literacy of primary school teachers according to thevariables such as gender, age, occupational experience, aim of media literacy, frequency of watching TV, choices of TV programmes, and basic of properties of TV programmes. This study, aiming to determine the level of media literacy of primary school teachers, is a descriptive survey study. The sample of this study is composed of 427 teachers working in Keçiören district in 2012-2013 academic year. In this research, ?Media Literacy Level Determining Scale (MODBÖ)?, developed by Karataş, is used to measure media literacy level. Frequency, percentage, t-test and anova test are used for analyzing data. In our study, media literacy levels of teachers vary by age and occupational experience. While it is concluded that most of the teachers have high level of media literacy, it is observed that they could not get the message in the media text given in the programmes completely.