Ankara ili piyasalarında bulunan dekoratif deri eşyalar üzerine bir araştırma
A study on decorative leather goods from the markets in Ankara plovince
- Tez No: 349104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP GÖKCESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Deri, El sanatları, Dekoratif, Leather, Handicrafts, decorative
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Araştırmanın amacı günümüzde yapılmakta ve günlük hayatta önemli yeri olan deri mekan aksesuarlarının yerinde incelenerek, çeşitlerinin, yapım aşamalarının, kullanıldığı alanların, kullanılan tekniklerin, renk ve desen özelliklerinin belgelenmesi, rapor haline getirilmesi ve yeterliliğinin ortaya konulmasıdır. Araştırma süresince uzman görüşleri yardımıyla bir anket düzenlenmiş ve bu anket yapım atölyeleri ile satış yapılan işyerlerine uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma evrelerini 2012-2013 yılında Ankara ilinden seçilen dekoratif deri eşya yapımı ve satışı yapan atölye ve piyasalarda bulunan 70 ürün çeşidi oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarının analiz ve yorumlanmasında frekans ve yüzde dağılımları dikkate alınmıştır. Satış yapılan iş yerlerinde ürünlerin Ankara'dan seri üretim yapan firmalardan temin edildiği bunun yanında başka atölyelerden ve kendi atölyelerinde üretim yapan işyerlerinin de halen bulunmakta olduğu görülmüştür. İşyerleri ürünleri kendi tercihlerinde seçtikleri kadar tüketicilerin isteklerini de dikkate alarak seçmektedir, ayrıca ürünleri seçerken günün modasına uygun olmasına da dikkat etmektedirler. İşyeri sahipleri ve çalışanlarının çoğunluğu yurtdışından ülkemize kalitesiz ve ucuz ithalat ürünlerinin fazlalığı, müşteri memnuniyetsizliği, kalifiye eleman azlığı hammaddelerin pahalılığı sebebiyle güçlüklerle karşılaşmaktadır. Bu gibi sorunlara sahip özellikle üretim yapan işyerlerinin sayısının oldukça azalmakta olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is nowadays an important role in our daily life are made andaccessories leather venue site inspections, varieties, production stages, the fields are used, the techniques used, documentation of the properties of color and pattern, and the adequacy of the report is to propose making. During the study, a questionnaire with the help of expert opinions, organized and administered this survey businesses with sales of construction workshops. The study selected phases of Ankara province in 2012-2013 making and selling decorative leather goods consisted of 70 th different kinds of products produced in the workshop. Analysis and interpretation of research results, the frequency and percentage distributions are taken into consideration. Companies engaged in the business of mass production parts made from selling the products supplied in Ankara as well as workshops and other establishments engaged in the production in its workshops were also still available. Business products, so consumers choose their own preferences, choose by considering the requests, are also in the fashion of the day care when choosing products are. The majority of business owners and employees to our country from abroad, an excess of poor quality and cheap import products, customer dissatisfaction, lack of qualified workers face challenges due to the cost of raw materials. It is quite reduced the number of establishments engaged in the production, especially with such problems were observed.