Üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları ve başkalarını bağışlama davranışlarının incelenmesi
The investigation of interpersonel cognitive distortions of university students with forgiveness of others behaviours
  1. Tez No: 349118
  2. Yazar: İCLAL ÇİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar, bağışlama, Interpersonal cognitive distortions, forgiveness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları ile öğrencilerin başkalarını bağışlayabilmeleri arasında bir ilişki olup incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma verileri, Gazi Üniversitesinin Gazi Eğitim Fakültesi?nde öğrenim görmekte olan çeşitli bölümlerdeki üniversite öğrencilerinden erişilebilir örnekleme yöntemi ile gönüllülük esasına dayalı olarak toplanmıştır. Çalışma grubu, 194?ü kız ve 126?si erkek olmak üzere toplam 320 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri, ?İlişkiler ile ilgili Bilisel Çarpıtma Ölçeği?, ?Heartland Bağışlama Ölçeği? uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS (18.00) programı kullanılarak çözümlenmiştir. Öğrencilerin ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalarının ve başkalarını bağışlamalarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla ilişkisiz grup t testi kullanılmıştır. Öğrencilerin ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları (zihin okuma, gerçekçi olmayan ilişki beklentisi, yakınlıktan kaçınma alt boyutları ile birlikte) ile başkalarını bağışlama puanları arasındaki ilişkilerin tespiti için Pearson Momentler Korelasyon Katsıyısı Analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar ise özetle; ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar toplam puanlarında erkek öğrencilerin toplam puanları kız öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Kız öğrencilerin başkalarını bağışlama puanları erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. İlişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar toplam puanları ile başkalarını bağışlama puanları arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Öğrencilerin zihin okuma bilişsel çarpıtmaları ile başkarını bağışlama puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Öğrencilerin gerçekçi olmayan ilişki beklentisi bilişsel çarpıtmaları ile başkalarını bağışlama puanları arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin yakınlıktan kaçınma bilişsel çarpıtmaları ile başkarını bağışlama puanları arasında orta düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ile başkalarını bağışlama davranışları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Özellikle yapılacak olan çalışmalara ışık tutarak bireylerin bağışlama ve kişilerarası bilişsel çarpıtmaların farkındalığını arttırıcı müdahale programlarının yapılandırılmasına ve bağışlama davranışlarının ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ile arasındaki ilişkinin ele alınmasına yeni bir boyut kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the investigation of the relationship between ınterpersonal cognitive distortions of university students and forgiveness of others. The parameters of the research have been collected from the university students (based on the principle of willingness) who study at Gazi university with method of accessible modelling, The research group consisted of 126 male and 194 female in total 320 students. In collection of the parameters of the research, ? Heartland Forgiveness Scale? and ?Interpersonal Cognitive Distortions Scale? have been used. SPSS 18.0 package software was used to analyse data. In order to determine interpersonal cognitive distortions and forgiveness of others of university students the difference according to gender ındependent sample t test have been used. For the detection of relationships between the scores of ınterpersonal cognitive distortions (Interpersonal Rejection, Unrealistic Relationship Expectation, Interpersonal Misperception) and forgiveness of others of students PMKK analyze was made. As a result of the research, The scores of forgiveness of others of female students are significantly higher than male students. The total scores of interpersonal cognitive distortions of male students are significantly higher than female students. The total scores of interpersonal cognitive distortions and forgiveness of others the relationship between the low level, the negative and significant correlation was found. The scores of interpersonal misperception cognitive distortions and forgiveness of others of students the relationship between the significant correlation was not found. The scores of unrealistic relationship expectation cognitive distortions and forgiveness of others the relationship between the low level, the positive and significant correlation was found. The scores of interpersonal rejection cognitive distortions and forgiveness of others the relationship between the medium level, the negative and significant correlation was found. As a result of the research, The scores of interpersonal rejection cognitive distortions and forgiveness of others the relationship between meaningful relationships was found. In particular, by shedding light on the efforts to increase the awareness of interpersonal cognitive distortions? and individuals? forgiveness configurate ıntervention programs and forgiveness behaviors? with of the relationship between interpersonal cognitive distortions brought a new dimension to handle.