Cultural items in reading texts in efl classes
Yabancı dil siniflarinda okuma parçalarındaki kültürel öğeler
- Tez No: 349147
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, kültür öğretimi, EFL (İngilizce?nin yabancı dil olarak öğrenimi), ELT ( İngilizce?nin yabancı dil olarak öğretimi), Culture, culture teaching, EFL (English as a Foreign Language), ELT (English Language Teaching)
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yabancı dil öğretiminde dilin ve kültürün ayrılmaz olduğunu ortaya çıkarmaktır. Bu hipotezi kanıtlamak için, yabancı dil öğretimi anabilim dalında yazılan çeşitli kitap ve makaleler okunmuş ve ders kitaplarında yer alan okuma parçalarındaki kültürel öğeler analiz edilmiştir. Kitaplardaki bu analizi yapabilmek için, Byram?dan (1993) esinlenerek bir kriter hazırlanmıştır. Analiz süresince, kitaplardaki okuma parçalarında kültürün sunulduğu fakat yeterli ölçüde olmadığı görülmüştür. Bu sebeple, yabancı dil öğretmenleri için bazı öneriler sunulmuştur. Bu anlamda, kültürel öğeleri ayrı ayrı işlemenin yabancı dil öğretmeninin kendi kararına kaldığı ve bu kararın dil öğretimini tam olarak sağlamak için büyük önem taşıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to reveal the inseparability of language and culture in foreign language learning. To prove this hypothesis, a survey was conducted on the literature related to culture teaching in EFL and on the ELT course books to see cultural items in the reading texts. For the analysis of cultural items in the course books,a criteria was prepared under the influence of Byram?s (1993) course book evaluation criteria. Throughout the course book analysis, it was seen that the reading texts present culture but not well enough. Therefore, some suggestions are provided. In this respect, it can be said that a language teacher?s decision to work on cultural items separately within a language classroom is crucial to make the language learning process complete.