Exchange rate pass-through to domestıc consumer prıces ın Nigerıa: A structural var approach
- Tez No: 349425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYŞEGÜL ERUYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Exchange Rate Pass Through, inflation, Taylor Rule, Structural VAR, Nigeria, Döviz Kuru Nüfuzu, enflasyon, Taylor Kuralı, Yapısal VAR, Nijerya
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) üzerinden döviz kurunun dereceli ve kapsamlı olarak TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi)'ye nüfusunu , yapısal vektör oto regrasyon (SVAR) yöntemini kullanılarak Nijerya ekonomisindeki 1986Q1 ? 2013Q1 arasındaki ve fiyat enflasyonunu inceler. Tepki analizinden çıkan sonuçlar döviz kurunun tüketici fiyatlarına etkisinin eksik olduğunu ve ortalamanın altında olduğunu göstermektedir. Bunun yanında döviz kurundaki, hâsıladaki, para politikalarındaki bunalımlar ve para kaynağı bunalımları gibi yapısal bunalımlara yapılan müdahalelerin hızı statükonun çarpıtılması sonucunu doğurabilir. Ayrıntılı sonuçlar Nijerya ekonomisind epara politikası oranlarına akılcı bir yön vermede döviz kurunun bağlantısına ve nüfusuna ilişkin deliller ortaya çıkarmaktadır. Tahminlere dayalı sonuçlarda ayrışma analizitüketici fiyatlarına ilişkin bunalımlar olduğunu göstermektedir ve pozitif para kaynağı vehâsıla bunalımlarının tüketici fiyat enflasyonunu doğrudan etkileyen en önemli faktörler olduğu görülmektedir. Bu nedenle Nijerya daha etkili para politikalarına, özellikle de ekonomiyle ilgili makamların özel olarak ekonominin yüksek enflasyondan arındırılmasına yönelik geliştireceği politikalara ihtiyacı vardır. Bu enflasyon beklentilerini düşürecektir ve beklenti kanalları daha güçlü ve güenilir hale gelecektir. Bu durum zamanla öngörülen para politikalarında daha sakin oran değişikliklerine ihtiyaç duyulmasını sağlayacaktır
Özet (Çeviri)
This study examines the degree and extent of exchange rate pass through into domestic consumer price inflation in the Nigerian economy between 1986Q1 and 2013Q1 using structural vector auto regression (SVAR) methodology. The results from impulse response analysis show that the exchange rate pass through to consumer prices is incomplete, relatively low and below the average range. Moreover, the speed of adjustment to structural shocks, such as the exchange rate, output, monetary policy rate and money supply shocks is high and effects of such shocks are highly volatile and therefore can potentially distort the status quo. The overall results offer supportive evidence in favor of the exchange rate channel, and monetary policy rate as a plausible track for monetary policy transmission mechanism and exchange rate pass through in the Nigerian economy. The results from forecast variance decomposition analysis show that the consumer price inflation own shocks, positive money supply shocks and output shocks retain dominance over other factors in explaining consumer price inflation in the Nigerian economy. Therefore, Nigeria ought for more effective monetary policy through conscious efforts by the monetary authorities than ever before, more particularly, the adoption of fully fledge inflation targeting. This will help to bring expectations of inflation down and thereby, the expectations channel will become more credible and stronger. This will in turn make the anticipated effects of monetary policy to require less aggressive monetary policy rate changes.