Efficient market hypothesis: new evidence from Euro Area Countries
Etkin piyasalar kuramı: Avrupa Parasal Birliği ülkeleri için yeni bir yaklaşım
  1. Tez No: 349426
  2. Yazar: ZEYNEP BİRCE ERGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL ERUYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin Piyasa Kuramı, Avrupa Parasal Birliği Ülkeleri, Doğrusal Olmayan Modeller, Panel Birim Kök Testi, Panel Nedensellik Testi, Yatay Kesit Bağımlılığı, Efficient Market Hypothesis (EMH), European Monetary Union (EMU) Countries, Non Linear Models, Panel Unit Root, Panel Causality, Cross-sectional Dependency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezin ana amacı Avrupa Parasal Birliği ülkelerinde Etkin Piyasalar Kuramını son yıllarda geliştirilmiş yöntemlerle incelemek ve yeni bir ampirik yaklaşım ortaya koymaktır. Bu bağlamda, ülkelerin hisse senedi piyasası fiyat endekslerinin zayıf ve yarı güçlü form etkinlikleri, doğrusal ve doğrusal olmayan panel birim kök testleri ve bir de panel nedensellik testiyle sınanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, önceki çalışmaları destekler nitelikte olup, Avrupa Parasal Birliği ülkeleri hisse senedi piyasalarının zayıf ve yarı güçlü formda etkin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to analyze the Efficient Market Hypothesis for a group of European Monetary Union (EMU) countries by providing a new empirical framework through employing recently developed methodologies. In this respect, we have tested the stock exchange price indices of the EMU countries to detect their market efficiencies in weak and semi-strong forms by conducting linear and nonlinear panel unit root tests, and a panel causality test. In general, our results show that the stock markets of the selected EMU countries are weak and semi-strong form efficient, and thereby corroborate the findings of the previous studies in the literature.