Violence in Elizabethan and Jacobean drama
Elizabeth ve Jakoben tiyatrosunda şiddet
  1. Tez No: 349456
  2. Yazar: MERVE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE NUR DEMİRALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: şiddet, trajedi, kan, intikam, violence, tragedy, blood, revenge
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez Rönesans İngiltere?sinde yazılmış olan üç oyunun Thomas Kyd?in İspanyol Trajedisi, John Webster?ın Amalfi Düşesi, ve Shakespeare?in Titus Andronicus?undaki şiddet temasını incelemektedir. Şiddet kullanan karakter motiflerinin analiziyle oyunlardaki bireysel şiddet kullanımının kadın özgürlüğüne, dine ve sosyo-politik düzene karşı bir başkaldırı mı, yoksa toplumdaki şiddeti mi yansıttığına dair sorular yöneltir. Şiddet ve delilik arasındaki ilişkiyi inceler. Bu çalışma aynı zamanda Elizabeth ve Jakoben toplumunun sosyo-politik ve kültürel yapısına ilişkin şiddetin oyunlardaki izlerini arar. Böylelikle, İspanyol Trajedisi?nin, Titus Andronicus?un, ve Amalfi Düşesi?nin şiddetin ardındaki türlü nedenlerle ilgili farkındalık yarattığı açıkça ortaya çıkar.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the theme of violence in three plays written in Renaissance England: Thomas Kyd?s The Spanish Tragedy, John Webster?s The Duchess of Malfi, and Shakespeare?s Titus Andronicus. Through an analysis of the motives of the characters who use violence, it raises questions about whether the individual use of violence in these plays form a challenge against female independence, religion and the socio-political order, and whether it reflects the violence in society. It explores the connection between violence and madness. This study also looks for the traces of violence in these plays in relation to the socio-political and cultural framework of Elizabethan and Jacobean England. Thus, it is made clear that The Spanish Tragedy, Titus Andronicus, and The Duchess of Malfi create awareness about the various reasons behind violence.