Parçalanmış aileye sahip çocukların sosyal beceri düzeylerinin çok boyutlu olarak incelenmesi
Multidimensional analysis of social skill levels of children having broken families
  1. Tez No: 349480
  2. Yazar: GÜLŞAH KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Parçalanmış Aile, İlkokul Öğrencisi, Sosyal Beceri, Çocuk Gelişimi, Broken Families, Primary Students, Social Skill, Child Development
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 2320
Özet
Bu tez çalışmasında; parçalanmış aileye sahip çocukların sosyal beceri düzeyleri incelenmiştir. Öncelikle aile kavramının üzerinde durulmuştur. Türk aile yapısına yer verilmiş ve ailenin çocuk üzerindeki önemine değinilmiştir. Ayrıca ilkokul öğrencilerinin yaş gelişim özelliklerinden ve beklenilen sosyal beceri gelişim düzeylerinden bahsedilmiştir. Bu çalışmada parçalanmış ailede yetişmenin öğrencinin sosyal beceri gelişimi üzerinde ne tür etkilere sahip olduğu araştırılmıştır. Bu araştırmanın bağımlı değişkeni, ilkokul öğrencilerinin okul sosyal davranışıdır. Bağımsız değişkenleri ise cinsiyet, yaş, okul türü, sınıf düzeyi, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi, aile birlikteliği durumu, anneyi görme sıklığı, babayı görme sıklığı, anne-iş durumu, baba-iş durumu, anne gelir düzeyi, baba gelir düzeyi ve aile gelir düzeyidir. Araştırma İstanbul ili Ataşehir ilçesinde, devlet ve özel okullarda okuyan öğrencilere uygulanmıştır. Bu öğrencilerin 179'u devlet okullarında, 141'i özel okullarda öğrenim görmektedir. Öğrencilerin 139'u kız öğrencilerden, 181'i erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, çocukların sosyal yeterlilik ve olumsuz sosyal davranışları için, Müge Yukay Yüksel tarafından hazırlanmış“Okul Sosyal Davranış Ölçeği (OSDÖ)”ile çocuklara ilişkin bilgileri elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Bireyi Tanıma Formu”kullanılmıştır. Ölçek ve bireyi tanıma formu sınıf öğretmenleri tarafından doldurulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 12 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; Social skill levels of children having broken families are analysed. Firstly, it is referred to the importance of family concept. Turkish family structure and the importance of family for children are mentioned. Age progress of primary school kids and expected social skill levels are noticed, too. In this thesis, the effects of having broken families on social skill development are examined. The dependent variable of this thesis is social behaviour of primary school children. The independent variables are gender, age, type of school, grade of class, educational level of mother, educational level of father, family togetherness, frequency of seeing mother, frequency of seeing father, job status of mother, job status of father, mother's level of income, father's level of income and level of income for the family. This research was applied to the students having education in both private and state schools in İstanbul, Ataşehir. 179 of these students are attending state schools. 141 of these students are attending private schools. 139 of these are female students. 181 of these are male students. The data collection method“School Social Behaviour Scale (SSBS)”which was prepared by Müge Yukay YÜKSEL is utilized to measure social competence and negative school behaviour of primary children. Furthermore, the Personal Information Form which is developed by the researcher, was used to obtain the data about the students. The Scale and Personal Information Form were filled in by class teachers. The complied data was assessed using the help of SPSS 12 packet programme.