Orta öğretim öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ile öğrenme stilleri arasındaki ilişki: İstanbul ili Kadıköy ilçesi örneği
The relationship between foreign language lerarning strategies and lerarning styles of high school students
- Tez No: 349479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Dil Öğrenme Stratejileri, Learning Styles, Foreign Language Learning Strategies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Araştırmanın amacı orta öğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin dil öğrenme startejileri ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın başında öncelikle“Eğitim ve Öğrenme İlişkisi”üzerinde durulmuş, öğrenmeyi etkileyen faktörlerin ardından öğrenme kuramları incelenmiştir. Araştırma konusunda daha sonra öğrenme stilleri kavramlarına yoğunlaşılmış ve bu alanda yapılmış çeşitli sınıflandırılmalara yer verilmiştir. Ayrıca öğrenme stilleri kapsamında uygun öğrenme ve öğretme ortamları düzenlemenin yararlarına değinilmiştir. Araştırmanın bir diğer ana konu başlığı olan dil öğrenme stratejileri alt başlıkları açıklanmadan önce“strateji”ve“öğrenme stratejileri”kavramları açıklanmıştır. Öğrenme stratejilerinin özellikleri açıklandıktan sonra bu stratejilerin ilgili alan yazında yaygın olarak geçen ve kullanılan sınıflandırılmaları üzerinde durulmuştur.Bu araştırmanın bağımlı değişkenleri öğrenme stilleri ve dil öğrenme stratejileridir. Araştırmanın bağımsız değişkenlerini orta öğretim öğrencilerinin cinsiyeti, yaşı, okul türü, sınıfı, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile gelir düzeyi, yabancı dili öğrenme amacı ve gün içinde yabancı dile öğrenmek için ayırdığı süre oluşturmaktadır. Araştırma, 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılında İstanbul İli Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı farklı liselerde öğrenim gören 303 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bu öğrencilerin 171'i kız, 132'si erkektir.Araştırmada öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini ölçmek için Oxford (1990) tarafından geliştirilen ve Cesur (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri; öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek amacı ile için Otrar (2006)tarafından geliştirilen Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği, demografik özellikler için de araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Anketler orta öğretim öğrencileri tarafından doldurulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 12 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to analyse the relationship between foreign language learning strategies and learning styles of high school students. At the beginning of the research, is primarly focused on“The Relationship between Education and Learning”and then analysed learning approaches. It is focused on the concept of learning styles and also located in various classifications. It is also mentioned the benefits of proper regulation of teaching and learning environments within the scope of learning styles. The meaning of“strategy”and“learning strategies”are defined before the explanation of the sub-headings of other main topic“language learning strategies”. After giving the features of learning strategies, it is stated on these strategies' classifications that are widely mentioned and used in the related literature.The dependent variables of this research are learning styles and learning strategies. The independent variables are gender, age, the type of school, grade of class, educational level of mother, educational level of father, income level of family, the purpose of learning foreign language, the amount of time in the day to learn a foreign language. The research was carried out in 2012-2013 academic year on 303 students studying in different high schools affiliated to İstanbul Kadıköy District Education Directorate. 171 female and 132 male students got involved in this research. In order; to measure foreign language learning strategies of the students,“Oxford's Strategy Inventory of Language Learning”that is developed by Oxford (1990) and adapted into Turkish by Cesur (2008); to determine the learning styles of students“The Inventory of Marmara Learning Styles”that is developed by Otrar (2006), also for demographic characteristics, Personal Information Form prepared by the researcher were used in this research. The questions in these inventories were all answered by the high school students. The data obtained by the researcher were analyzed with SPSS 12 software package programme.