Banka kredi kanalı ve Türkiye uygulaması
The bank lending channel and its application to Turkey
- Tez No: 349500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Banka Kredi Kanalı, VAR Modeli, Monetary Transmission Mechanism, Bank Lending Channel, VAR Model
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Para otoritelerinin uyguladığı para politikalarının makro ekonomik değişkenler üzerindeki etkisini ifade eden parasal aktarım mekanizmasıyla ilgili çalışmalar özellikle son yıllarda artış göstermektedir. Parasal aktarım mekanizması hakkında elde edilecek detaylı bilgiler para politikasının başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Parasal aktarım mekanizması önceleri sadece para arzı ve faiz oranındaki değişmelerle ilgilenmekteydi. Faiz kanalında para politikasının ekonomiyi etkileme şekli Keynesci IS-LM modelinde ifade edildiği gibi sadece para ve tahvilden oluşur. Bu durumda banka kredilerine herhangi bir önem verilmemekte ve bankalar pasif bir rol oynamaktadır. Ancak asimetrik enformasyon konusundaki gelişmeler sonucu parasal aktarım mekanizmasında bankaların rolüne vurgu yapılmaya ve bu çerçevede banka kredi kanalından bahsedilmeye başlanmıştır. Geleneksel faiz kanalından farklı olarak banka kredi kanalında; para, menkul kıymet ve banka kredisinden oluşmak üzere üç varlık dikkate alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı, banka kredileri kanalının Türkiye'de işleyişini analiz etmektir. Çalışmada VAR yöntemi ile banka kredi kanalının geçerliliği, 1990:Q1-2008:Q3 dönemine ait makro veriler kullanılarak incelenmektedir. VAR modeli oluşturulmuş ve etki tepki fonksiyonları ile varyans ayrıştırması tekniğine dayalı sonuçlar verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de kredi kanalı kısmen işlemektedir.
Özet (Çeviri)
Particularly in the recent years there has been an increasing number of studies dealing with the monetary transmission mechanism that refers to the impact of the monetary policies adopted by the monetary authorities on the macroeconomic variables. The detailed information on the monetary transmission mechanism is of great importance for the success of monetary policy. The monetary transmission mechanism has initially dealt with the changes in money supply and interest rate. The way that monetary policy influences the economy through the interest rate channel consists of only money and bond as explained in the Keynesian IS-LM model. In this case bank credits are not given importance and banks play a passive role. However, as a result of the developments in the topic of asymmetric information the role of banks in the monetary transmission mechanism has started to be emphasized and in this context the bank lending channel has become the topic of interest. Unlike the traditional interest channel, there are three elements, namely money, financial securities and bank credits, that have been considered in the bank lending channel. The aim of this study is to examine the bank lending channel in Turkey. Using data for the 1990:Q1-2008:Q3 period, the study is to test the validity of the model by using VAR method. A VAR model is constructed and the results of the impulse response functions and variance decomposition technique are provided. The findings of the study show that the bank lending channel in Turkey partially works.