İnsan kaynakları eğitimi: Uzaktan eğitim yönetimi ile insan kaynakları eğitimi konusunda bir uygulama
Human resources education: Distance education and human resources management education application
  1. Tez No: 349501
  2. Yazar: SÜLEYMAN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, uzaktan eğitim yöntemiyle personel eğitimi, uzaktan eğitim yazılımı, senkron eğitim, asenkron eğitim, distance education, staff training through distance education, distance learning software, synchronous training, induction trainin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Küreselleşen iş dünyasında rekabetin artmasıyla birlikte işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için nitelikli elemana olan gereksinimleri gün geçtikçe artmaktadır. Nitelikli elemanın bulunması ve işletme içerisinde etkin şekilde kullanılması işletmelere rekabet avantajı kazandıracaktır. Bu nedenle İnsan Kaynakları Yönetimi literatüründe personel eğitimi önemli bir fonksiyon olarak kabul görmektedir. Eğitimli insanların istihdamı ve gereksinim duyulan konularda işletme içerisinde eğitimlerinin devam ettirilmesi önemlidir. Personelin işletme çevresinde meydana gelen değişimleri fark edebilmesi ve kendi görevini daha iyi yapabilmesi için sürekli şekilde eğitilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla eğitim konusu işletmelerin başarılarında önemli bir yer tutmaktadır.Genç nüfusa sahip olan Türkiye'nin, nüfusunun önemli bir bölümüne istenilen düzeyde eğitim imkanını örgün eğitim sistemi ile sunması her zaman mümkün olamadığından, uzaktan eğitim gibi yöntemlerin kullanılması önem arz etmektedir. Zaten, sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanması açısından uzaktan eğitim hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde eğitim sisteminin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.Bu tezin amacı dünyada ve Türkiye'de gittikçe önem kazanmakta olan uzaktan eğitim konusunu ele almak ve üniversitelerde uzaktan eğitimin bilgi-iletişim teknolojileri aracılığıyla etkin bir şekilde yapılabilmesi için uygulamaya yönelik bir yazılım ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşabilmek için eğitim ve uzaktan eğitim konukları teorik olarak incelendikten sonra Türkiye'deki bir üniversitede uzaktan eğitimin gerçekleştirilebilmesi için geliştirilen bir yazılıma yer verilmektedir. Yazılımın ortaya çıkartılmasında işletme bölümü öğrenci ve öğretim elemanları ile gerekli görüşmeler yapılmış ve uzaktan eğitim işletme yüksek lisans programının açılmasına elverişli program bir ürün olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The requirement of well ? qualified employee is increasing day by day with increased competition in the globalized world which has competitive advantage for companies. Hiring well ? qualified employees and employing them effectively and efficiently in operation of businesses will create competitive advantage fort he companies. Therefore, employee training is indispensable function in Human Resource Management literature. Employment of educated people and continue for their education in required areas are very important. In order to make employees aware of the changes happened at the business environment and make them to do their jobs at the better level, they must be educated continuously. Therefore employee education is an important point in business success.Significant part of the Turkish population, majority of them are the young person, can not allways have desired level of educational opportunities that offered by the formal education system. By the way the use of methods such as distance education is great importance for people. In order to create social and economic development, distance learning is fast becoming an indispensable part of the mainstream of educational systems in both developed and developing countries.The main purpose of this thesis is deal with distance education that is becoming crucial matter in the world and in Turkey and to create application-oriented software in order to make the distance education in universities effectively by using information-communication technologies.For this purpose, the theory of education and distance education are reviewed and then software, developed in a Turkish university for making distance education feasible, is explained. In consequence of the essential interview with the lecturers and students of the business administration departments, software for distance education method was made. And the distance learning project cause opportunity to opening of the MBA program is offered as product suitable software.