Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yetkilerine ilişkin yönetici, öğretmen ve öğrencilerin görüşlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 240237
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Yeterlilik
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı; ?stanbul ili Üsküdar ilçe merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliliklerine ilişkin müfettiş, yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemektir.Bu amacı gerçekleştirmek için ?stanbul ili evren olarak seçilmiş ve burada görev yapan, 20 yönetici, 90 öğretmen ve 287 öğrenci üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada katılımcıların, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlilikleri ile ilgili her bir yargıya ilişkin görüşleri frekans ve yüzde dağılımları alınarak betimlenmiştir. Ayrıca katılımcıların, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliliklerine ilişkin görüşlerinin, demografik özelliklerine ve gruplara (Yönetici, Öğretmen ve Öğrenciler) göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği, bağımsız örneklemler için t-Testi ve varyans analizi ile test edilmiştir.Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlilik düzeylerine ilişkin yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre daha farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliliklerine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin; cinsiyete, yaşa ve öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği, öğrenci görüşlerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği buna karşılık okudukları sınıfa göre anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Buna göre, 4.ve 5. sınıfta okuyan öğrencilerin öğretmenlerin sınıf yönetimi konusundaki yeterlilikleri konusunda benzer düşünceye sahip oldukları görülmüştür.Araştırma bulgularının; sınıf öğretmenlerine, etkili ve verimli bir öğretme ? öğrenme süreci sağlamaları ve sınıf yönetimini oluşturan boyutlara ilişkin yeterliliklerini arttırmaları yolunda yardımcı olacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to specify the views of the school inspectors, teachers, and students concerning the proficiency level in classroom management of the primary school teachers in the city centerÜsküdar,?stanbul.In order to reach the results, the population is selected from the city ?stanbul, 287 students, 20 administrators and 90 teachers by applying a survey. The proficiency level of the teachers has been defined as frequency and percentage distribution for their views in the study. Also, a t-Test and one-way variance analysis (ANOVA) have been applied to find out if there is a significance pertaining to demographic features of the views of the inspectors, administrators, teachers, and students.In line with the findings, the views of the supervisors related to the level of the proficiency for the classroom management are found to be distinct from those of the administrators, teachers and students. The views found in the study have no difference in terms of gender, age or educational background. But, the grade at which they attend is the factor showing significant difference. According to the finding, it is observed that the students? views about the proficiency of the teachers in classroom management are similar those of the Grade 5 students.It is expected that the findings in the study will contribute to enhance the level of proficiency of the primary school teachers, involving dimensions which are effective in teaching-learning process and classroom management.KEYWORDS: Classroom Management, Proficiency.