Kamu kesimi açıkları ve 1980 sonrası iç borçlanmanın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
The public sector deficits and the effects of the post?1980 domestic borrowing on the Turkish economy
- Tez No: 349512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İç Borç Stoku, Faiz Dışı Fazla, Kamu Kesimi Açıkları, Domestıc Debt Stock, Primary Surplus, Public Sector Deficits
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye ekonomisi 24 Ocak kararları ile birlikte kurumsal ve yapısal bakımdan bir dönüşüm içerisine girmiştir. Bu dönüşümle birlikte ortaya çıkan en önemli olgulardan biri ise dışa açık büyüme modelinin ve serbest piyasa ekonomisinin benimsenmiş olmasıdır. İhracata dayalı büyüme modelinin benimsenmesiyle birlikte kamu ve özel kesim yatırımlarında önemli miktarlarda artışlar yaşanmıştır. Kamu kesimi yatırımlarının genişlemesi ve bu harcamalarının kamu gelirleriyle karşılanamaması sonucunda ise kamu finansman dengesinde sapmalar oluşmaya başlamış, bu sapmaların giderilmesi amacıyla söz konusu dönemde iç ve dış borçlanmaya gidilmiş ve bu da finansman açığı olgusunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Söz konusu dönem içerisinde borçlanma düzeyinin yüksekliği ve ekonomik konjonktürdeki istikrarsızlıklar nedeniyle iç ve dış borçlanmanın sürdürülebilirliği bir tartışma konusu haline gelmiştir. Ekonomilerin daha sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde büyüme trendi içerisinde ilerleyebilmesi ancak kamu finansmanı içerisinde yer alan iç ve dış borç miktarlarının düşük seviyelerde gerçekleşmesiyle mümkün olmaktadır. Bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye'de kamu kesimi açıkları ve 1980 sonrası iç borçlanmanın seyri incelenerek ekonomi üzerinde ne gibi etkiler oluşturduğu bu çalışmayla gözlemlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish economy has passed through an institutional and structural transformation with the January 24 Decisions. One of the most remarkable issues resulted by this transformation is the fact that an outward-oriented growth model and a free-market economy are adopted. Embracing the export-led growth model, significant increases both in public and private investments have been realized. Since government revenues were not large enough to meet the need of the extending public investments this led to the public finance imbalances. The government?s domestic and foreign borrowing are used to finance these imbalances, which in turn created the phenomenon of budget deficit. In this era, due to the high level of borrowing and the instable economic conjuncture the sustainability of the domestic and foreign borrowing has become an issue of discussion. A healthy and stable growing trend for an economy can be possible with having a lower level of domestic and foreign debt. This study aims to, in light of these developments, examine the patterns of the budget deficits and domestic borrowing in the post-1980 era in order to understand their effects of the economy