Bevacizumab bazlı kemotrerapi alan metastatik kolorektal karsinomlu hastalarda tedavi faydasının proteinüri ve diğer klinik faktörlerle ilişkisi
The relationship between treatment response, proteinuria and other clinical factors in patients with metastatic colorectal cancer receiving bevacizumab-based chemotherapy
  1. Tez No: 349543
  2. Yazar: MÜKREMİN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BOZCUK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bevacizumab, metastatik kolorektal kanser, prognostik ve prediktif faktörler, proteinüri, Bevacizumab, metastatic colorectal cancer, prognostic and predictive factors, proteinuria
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Metastatik koloraktal kanserde (mKRK) yaygın olarak kullanılan bevacizumabın klinik survival üzerine olan faydası kanıtlanmıştır. Ancak görülecek klinik fayda ile ilişkili olabilecek parametrelere ihtiyaç vardır. Bu çalışmamızda klinik fayda ve prognozun proteinüri ve diğer parametrelerle olan ilişkisine bakıldı. Çalışmamıza bevacizumab alan mKRK'li hastalar alınmıştır. Hipertansiyon, 24 saatlik idrarda proteinüri ve diğer rutin parametreler tedavi başlamadan önce ve tedavi süresince belli aralıklarla kaydedildi. Kemoterapinin 4. küründen sonra tedavi yanıtları değerlendirildi. Bir yıllık takip sonunda çeşitli parametrelerin ve özellikle proteinürinin elde edilen progresyonsuz sağkalım (PSK) ve yanıt ile ilişkisine bakıldı. Çalışmaya 36 ardışık hasta alınmıştır. Hastaların 20'si (%55.6) erkek, 16'sı (%44.4) kadın ve ortalama yaşı 57 idi. Genel median PSK 275 gün (9.8 ay) bulundu. Bazal proteinürisi 114 mg/gün'den fazla olanlarda median PSK 184 gün (6.5 ay) gibi daha düşük iken (p=0.046), 114mg/gün'e eşit veya düşük olanların ise median PSK'sına henüz ulaşılamamıştır. Dolayısıyla renal proteinüri fazlalığı bu hastalarda negatif prognostik faktördür. Yine yüksek LDH düzeyi olanlarda PSK'nın daha kısa olduğu görüldü (p=0.0024, Exp(B)=23). Bevacizumab yanıtının performans satatusünün iyi olduğu (p=0.05), tek karaciğer metastazı olan (p=0.034), tedavi sırasında hipertansif seyreden hastalarda (p=0.034) daha iyi olduğu görüldü. Çalışmamızda bazal proteinüri ve LDH değerlerinin bevacizumab bazlı tedavi alan mKRK'li hastalarda prognostik olabileceğini gösterdik. Literatürde bazal proteinürinin bevacizumab bazlı tedavi alan hastalarda prognostik olduğunu gösterir bilgi mevcut değildir. Ayrıca tedaviden görülen fayda ile performans durumu, tek karaciğer metastazı ve tedavi sırasında gelişen hipertansiyon arasında literatürle uyumlu bir ilişki bulundu. Bevacizumab alan mKRK'li hastalarda bazal proteinürinin prognostik önemini göstermiş olmamız bevacizumabın daha odaklı kullanımı için önemli bir adımdır. Bazal proteinüri seviyesinin prediktif bir rolü olup olmadığının ek çalışmalarla incelenmesinin pratik ve klinik önem taşıdığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Efficacy of bevacizumab -which is widely used at metastatic colorectal cancer (mCRC)- on clinical survival has been proved. But parameters predicting this clinical efficacy are unknown at present. With this study, we aimed to investigate the predictors of treatment benefit with bevacizumab based chemotherapy in patient with mCRC. Thirty-six successive patients with mCRC receiving bevacizumab based chemotherapy were enrolled to the study. Hypertension, 24-hour proteinuria and other routine parameters were recorded before and during the treatment with certain intervals. After a 1-year followup, relationship of progresyon-free survival (PFS) and response with various parameters and especially proteinuria, was evaluated. Of 36 patients included, 20 (55.6%) were male and 16 (44.4%) were female, where mean age was 57. Overall median PFS was calculated as 275 days (9.8 months). At patients with basal proteinuria higher than 114 gr/day had a lower median PFS such as 184 days (6.5 months) (p=0.046), where median PFS of patients with basal proteinuria equal to or lower than 114 gr/day was not reached. Therefore, the level of renal proteinuria is a negative prognostic factor for these patients. Similarly, PFS was observed to be lower at patients with high LDH levels (p=0.0024, Exp(B)=23). Bevacizumab response was observed to be better at patients with favorable performance status (p=0.05), who have a single liver metastasis (p=0.034) and who tend to be hypertensive during the treatment (p=0.034). In our study, we demonstrated that basal proteinuria and LDH levels may be prognostic at patients with mCRC receiving bevacizumab-based treatment. In literature, there has been no study up to now regarding basal proteinuria as a prognostic factor for patients receiving bevacizumab-based treatment. Our observation about the prognostic importance of basal proteinuria for patients with metastatic colorectal cancer receiving bevacizumab is an important step for more focused use of bevacizumab. We believe that it is important to investigate whether basal proteinuria has a predictive role in this group of patient with further studies, and this has practical and clinical implications.