Ortaöğretim coğrafya derslerinde coğrafi bilgi sistemleri (CBS) tabanlı projelerin uygulanması: Bahçelievler ilçesi aydınlatma haritasının çıkarılması örneği
This study has been conducted to point out the importance of applying geographic information system (GIS) based projects in secondary education geopraphic classes and reflect the attitudes of students towards GIS based projects
  1. Tez No: 349972
  2. Yazar: MURAT ARMUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Proje, Coğrafya dersleri, Ortaöğretim, Geographic Information Systems, Project, Geography lessons, Secondary education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma ortaöğretim coğrafya derslerinde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı projelerin uygulamasının önemini vurgulamak, öğrencilerin CBS tabanlı projelere karşı tutumlarını ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, ortaöğretim öğrencilerinin görüşlerinin incelenmesine yönelik bir araştırmadır. Çalışmanın evrenini İstanbul İli Bahçelievler İlçesi ve bu ilçede bulunan Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi oluşturmaktadır.Çalışmada veri toplamak amacıyla, ilk aşamada öğrencilerle birlikte İstanbul İli Bahçelievler İlçesi Aydınlatma Haritasının Hazırlanması isimli örnek bir proje uygulaması yapılmıştır. İkinci aşamada ise öğrencilere yönelik iki anket geliştirilmiştir. Bu anketler projede görevli 15 öğrenciye uygulanmış ve sonuçlar tablolar halinde hazırlanmıştır.Sonuç olarak coğrafya derslerinde CBS tabanlı projelerin uygulanması öğrencilerin coğrafya derslerine karşı ilgi ve alakalarının artmasını, konuların daha anlaşılır bir hale gelmesini sağlamaktadır. Öğrenciler CBS'nin coğrafya bilimi ve toplumsal sorunların çözümü için ne denli önemli bir araç olduğunu uygulayarak görmüşlerdir. Proje ile öğrenciler mekânın anlaşılması, yorumlanması ve yönetilmesinde CBS'nin rolünü açıkça görmüşler ve bu teknolojilerden coğrafya derslerinde daha fazla yararlanılması gerektiğini düşünmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to point out the importance of applying Geographic İnformation System (GIS) based projects in secondary education geopraphic classes and reflect the attitudes of students towards GIS based projects.This study aims to evaluate the views of high school students. The scope of the study involves Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi in Bahçelievler İstanbul.In the first step of collecting data for the study; students performed a sample project named Preparing Lighting Map in Bahçelievler İstanbul. In the second step; two questionnaires were performed for students. These questionnaire were applied on 15 students in the Project and the results were prepared as tables.As a conclusion; applying GIS based projects in geopraphy classes makes students more interested in geography classes and make lessons more comprehensive. Students understand how GIS is an important tool for geography and the solution of social problems by applying. With this project, students have clearly seen the role of GIS in understanding, interpreting and using the land and also seen the necessity of using this technology in geography classes more.