Duygusal zekanın örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi ve bir araştırma
Effects of emotional intelligence on organizational citizenship behavior and a research
- Tez No: 350103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Emotional Intelligence, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin onların sergiledikleri örgütsel vatandaşlık davranışlarına bir etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışanların duygusal zekâ düzeylerini belirlemek için Duygusal Zekâ Ölçeği ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını belirlemek için Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Duygusal zekânın boyutları iyimserlik / ruh halini düzenleme, duygulardan faydalanma, duyguların ifadesi olarak belirlenmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışının boyutları ise, özgecilik ve nezaket, sivil erdem, vicdanlılık, centilmenlik olarak belirlenmiştir. Araştırmaya toplam 70 beyaz yakalı çalışan katılmıştır. Araştırma sonucu çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin onların sergiledikleri örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkisinin olduğu kısmen kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine whether there would be any effect of employees? emotional intelligence on their organizational citizenship behavior. The Emotional Intelligence Scale was used to measure employees? emotional intelligence level and The Organizational Citizenship Behavior Scale was used to measure employees? organizational citizenship behavior level. The factors of emotional intelligence are optimism / mood regulation, appraisal and expression of emotions, utilisation of emotions. The factors of organizational citizenship behavior are altruism and courtesy, civic virtue, conscientiousness, sportsmanship. Data were collected from 70 white collar employees. The results indicated that effect of employees? emotional intelligence on their organizational citizenship behavior partially accepted.