Socioeconomic determinants of internal migration: A comparative analysis in seven cities in Turkey
İç göçün sosyo-ekonomik etmenleri: Türkiye'deki yedi şehirde mukayeseli bir analiz
- Tez No: 350177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Dezavantajlılık, Avrupa Birliği tarafından fonlanmışprojeler, Migration, Disadvantageous, European Union funded projects
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa illerine 1990 yılı öncesi ve sonrasında göç etmiş eski ve yeni göçmenler ile bu illerde doğmuş dezavantajlı gruplar arasında eğitim, sağlık ve istihdam açısından bir fark olup olmadığını araştırmaktır.Bu amaç doğrultusunda, dezavantajlılık kavramının ana hatları kuramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Bu yönde Çalışmada verilerin karşılaştırılıp gözden geçirilmesi, örüntünün saptanması ve belli bir hipotezin oluşturulması ile tümevarımsal bir anlayış benimsenmiştir.İnceleme sonunda çalışma iki temel düşünceyi savunmaktadır: Öncelikle, yeni göç eden gruplar, söz konusu illerde doğmuş dezavantajlı gruplarla mukayese edildiğinde sağlık, eğitim ve istihdam alanlarında daha dezavantajlı değillerdir. Bu dezavantajlılık açısından önemli bir savdır, çünkü bu sava göre yalnızca iç göçe odaklanmak yetersiz kalmakta dezavantajlılığın temeli olarak sınıfsal farklılıklar da dikkate alınmalıdır. İkinci olarak edinilen bulgularda; tasarımları, seçilen il ve hedef grupları düşünüldüğünde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projelerin, seçilen iller, hedef grup veya tasarım açısından her zaman amacına uygun olmadığı görülmektedir.gerçekleştirilen kaynak çalışması; eğitim, sağlık ve istihdam olmak üzere dezavantajlılığın üç alanını temel almakta ve bunların açıklanmasında sosyo-ekonomik faktörlerden yararlanmaktadır. Dolayısıyla, göç konusuyla ilişkili olarak dezavantajlılık kavramının tanımlanması çalışmanın zeminini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, dezavantajlı grupların yoksulluk ve sosyal dışlanmaya maruz kalma konusunda nüfusun geri kalanından daha fazla risk taşıyan kesim olduğu kabul edilmektedir. Aaynı zamanda, bu çalışma, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen iki proje için yayımlanmış ikincil verilerin gözden geçirilmesi ile yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to explore whether or not there exists a difference between the old and new migrants who moved to Istanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Gaziantep, Erzurum and Şanlıurfa provinces pre and post 1990, and the disadvantaged residents born in the urban areas of these provinces in terms of education, health and employment.This study was approached using a reanalysis of published secondary data under the framework of two European Union funded projects. This study was executed using an inductive approach beginning with the reviews and measures of data, detection of patterns and formulating specific hypothesis.According to the analysis, the thesis has two major conclusions: Firstly, this study argues that newly arriving migrants are not automatically in a disadvantaged position in terms of health, employment and education indicators, but they are very similar to disadvantaged residents settled in the urban area. This is an important claim because in terms of disadvantageous, focusing solely on internal migration is not sufficient; the class inequalities should also be considered as the basis of the disadvantageous. Secondly based on the findings under the framework of the two European Union funded projects, it is clear that the designs of European Union funded projects are not always compliant with the purpose of the project itself considering the design, selected provinces or the target groups.To attain this aim, a theoretical framework, through which main features of the concept of disadvantageous were discussed.The overview of the literature, is based on these three dimensions of being disadvantaged, which are education, health and employment by using socio-economical characteristics as the interpretive tools. Therefore, the definition of disadvantageous centered on the notion of migration is accepted as a background of the study. In this respect, disadvantaged people are accepted as a group that experiences a higher risk of poverty and social exclusion than the general population.