İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların mental sağlığı üzerindeki etkisi: Mersin ve Adana illerindeki kamu ve vakıf üniversitelerinde bir uygulama
Impact of human resource management (HRM) on employees' mental health (MH): An application on public and private universities in Mersin and Adana
- Tez No: 350185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Mental Sağlık, İş Gören, Human Resource Management Practices, Mental Health, Employee
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mental sağlık, düşünceyi, sağlık durumunu ve davranışları değiştiren sağlık koşullarını ifade etmektedir. Mental sağlığın bozulması, insanların çoğunun işgücü piyasasında iş becerilerini kaybetmesinee neden olabilmekte ve iş görenler mental sağlık problemleri nedeniyle ellerinden gelenin en iyisini yapamaz hale gelmektedir. Ayrıca mental sağlık sorunlarının çalışanlar üzerinde etkisi olduğu gibi, bu sorunlar kurumlarda devamsızlığın artmasına, üretimin azalmasına, maliyetlerin artmasına ve kârların azalmasına da neden olmaktadır. Bu anlamda çalışan sağlığı önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır ve insan kaynakları yönetimine giderek daha fazla sorumluluk düşmektedir.İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ile çalışan mental sağlığı arasındaki ilişkiye yönelik Türkçe yazına katkıda bulunacağı düşünülen bu çalışmanın amacı, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları ve çalışan mental sağlığı arasındaki ilişkinin varlığını araştırmaktır. Bu araştırmada, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının mental sağlık ile ilişkisi Çoklu Regresyon analizi ile incelenmiştir. Ayrıca çalışan mental sağlığının cinsiyet, medenî durum, eğitim düzeyi, çalışanın görevi, çalışılan üniversite türü ve çalışanın yönetim kademesinde yer alıp almaması gibi demografik ve meslek? özelliklerle de ilişkisi ise t-test ve ANOVA analizi ile araştırılmıştır. Çalışmanın uygulaması, Mersin ve Adana ilindeki kamu ve vakıf üniversitelerinde yapılan anketler sonucunda elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda sonuçlar tartışılarak gelecekte gerçekleştirilecek olan çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mental health describes health conditions that change judgement, health status and behaviors. MH disorders may cause that the loss of their job skills for majority of people who work in the labor market and they can't do their best to work due to MH problems. Furthermore MH problems which have a negative impact on employees also bring about undesired conditions such as increase of absenteeism and costs, decrease of production and profits in an organization. In this sense, the health of employee emerges as an important factor and HRM ascribes more and more responsibilities.This study which is thought to contribute literature regarding HRM and MH of the employees aims to examine whether there is a relationship between HRM practices and employee?s MH or not. By this way the relationship between HRM practices and MH has been analyzed by using Multiple Regression Analysis. In addition, the relationship between the MH of employees and not only demographic but also professional characteristics such as gender, marital status, education level, the type of university where employees are in, whether take part or not in the management level has been questioned by the analysis of the t-test and ANOVA. This study has been performed as result of the data which was obtained from surveys that was carried out public and private universities in Mersin and Adana. At the end of the study, indications have been discussed and made suggestions for studies which will be conducted afterwards.