Etik, ahlak ve liderlik kavramları ve etik liderlik
Ethics, morality and leadership concepts and ethical leadership
  1. Tez No: 350197
  2. Yazar: VEYSEL UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KURTULUŞ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: etik, ahlak, liderlik, etik liderlik, ethic, moral, leadership, ethical leadership
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sosyal yaşamın kalitesi için gerekli olan her ne varsa yüksek oranda iş hayatında da kendisine yer bulabilmektedir. Sosyal ortamında saygılı, iş ortamında saygısız bir birey herhalde kimse tarafından hoş karşılanmaz. Herkes yanında olduğu kişinin azami düzeyde olumlu tutarlılık sergilemesini arzular. Bu bakımdan iyi için neyi nasıl yapması gerektiğini bilen bir lider, tutarlı ve ahlak kurallarına bağlı ise; çalışan performansı açısından kayda değer gelişimler söz konusu olur. İki bin yıl öncesinden bugüne, üzerine düşünülen ve çalışma yapılan etik konusu, çıkış noktası itibari ile insan için iyi yaşam, mutluluk, iyi davranış sergileme yolları üzerine çalışmalar yapmıştır. Etik felsefenin ?iyi? ile ilgili olarak sorduğu sorular üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bugün gelinen nokta itibari ile önem arz etmektedir. Gelişim sadece teknolojik unsurlar üzeriden değerlendirilebilecek bir süreç olmadığından; bireysel ve toplumsal gelişim için davranış ve yaşayış üzerine sorulmuş olan sorular ve cevapları dikkate değerdir. Bu anlamda gelişim için önderlik eden ve verdikleri kararlar sayesinde pek çok yeniliğin önü açılan liderlerin etik felsefeye ve ahlaklı yaşama olan bağlılıkları derecesinde ilerisi için beklentiler daha da artacaktır.
Özet (Çeviri)
Whatever is necessary for the quality of social life, business life in the a high rate place it can find easily. Respectful of the social environment but not respectful of the business environment is frowned upon probably. Everyone desires at the maximum level of the person next to exert a positive consistency. In this respect a leader who knows how to do what for good, consistent, and is connected to the code of ethics; significant improvements in terms of employee performance is concerned. From two thousand years ago to the present, on the issue of ethics in the thought and study are for human to achieve good life, happiness and ways to exhibit good behavior. Questions about ?good? asked by Ethical philosophy are still very important obviously. Development process is not evaluated just technological developments but individual and communal behaviors and lifestyles also indicates development rate. In this sense, leaders; who led the development and made decisions that led many innovations; degree of commitment to ethical philosophy moral values will increase expectations for the future.