Kısa vadeli yabancı yatırımların KOBİ finansmanına etkileri: İMKB'de bir uygulama
The effects of foreign portfolio investment on SMEs finance: An application on ISE
  1. Tez No: 350196
  2. Yazar: SELMAN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ Finansmanı, Kısa Vadeli Yabancı Yatırımlar, Panel Veri Analizi, SME, SMEs Finance, Foreign Portfolio Investment, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) ekonomiye önemli katkıları bulunmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde istihdamın ve üretimin önemli bölümünü sağlayan KOBİ'lerin büyüyebilmesi ve rekabet güçlerinin artabilmesi için, özkaynakları dışında sağladıkları alternatif finansman olanaklarının bulunması gerekmektedir. Yabancı Kaynaklar da bu alternatiflerden bir tanesi olarak değerlendirilebilir.Çalışmada KOBİ'lerin finansman olanakları incelenerek bir alternatif olarak KOBİ'ler için kısa vadeli yabancı yatırımların ne kadar etkin bir finansman sağladıkları ele alınmaktadır. Özellikle Portföy yatırımlarının kısa vadede kar realizasyonu sağlamak amacıyla girdikleri ülkelerde nasıl bir ekonomik katkı yaptıkları ve bu katkının ekonomi politik açıdan avantaj ve dezavantajları incelenmektedir.Yapılan analizler sonucunda özellikle finansman açısından büyük işletmelere kıyasla ciddi bir yetersizlik içerisinde olan KOBİ'lerin Kısa vadeli yabancı yatırımların kullanımında da paralel bir durum içerisinde oldukları tespit edilmektedir. İstikrarlı bir ekonomik yapı içerisinde borçlanma faiz oranlarının çift haneli rakamlarda olduğu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yabancı yatırımlardan pay alabilmek finansal anlamda rekabetçi olabilmek için kilit rol üstlenmektedir. Ancak görülmektedir ki KOBİ'ler finansman anlamında büyük oranda kendi kaynaklarını ya da iç borçlanma yollarını tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
SMEs have great contributions to economy. Alternative Financial facilities are required for SMEs which provide the important part of the employment and manufacturing especially in developing countries to improve and increase their competitiveness. Foreign investments can also be considered as one of these alternatives.In the study it is examined the possibilities of SMEs to finance for SMEs as an alternative to short-term foreign investments, how effectively they provide a financing are discussed. It is investigated how portfolio investments which enter countries in order to provide short-term profit taking, can make an economic contribution and what their advantages and disadvantages in terms of economy politics.As a result of the analysis compared to large enterprises, especially in terms of financing SMEs, which is a serious deficiency in the use of short-term foreign investment is determined to be in a parallel situation. Borrowing interest rates in a stable economic structure in developing countries like Turkey, where double-digit figures, foreign investment plays a key role in order to be competitive financially able to pay. However, it is seen that SMEs in terms of financing from its own resources or prefer domestic borrowing ways.