Kültürlerarası tolerans ile ahlaki olgunluk arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between intercultural tolerance and moral maturity
- Tez No: 350207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tolerans, Kültürlerarası tolerans, Ahlaki olgunluk, Tolerance, Intercultural Tolerance, Moral Maturity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin kültürlerarası tolerans düzeyleri ile ahlaki olgunluk düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin kültürlerarası tolerans düzeyleri ile ahlaki olgunluk düzeyleri öğrenim gördükleri fakülte, sınıf düzeyleri, bölüm, yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aylık gelirleri ve politik görüşlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu, 2012-2013 eğitim öğretim yılından orta karadenizde bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 1153 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Bu Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan ``Kültürlerarası Tolerans Ölçeği??, ve Kaya ve Aydın (2011) tarafından üniversite örneklemine uyarlanan ``Ahlaki Olgunluk Ölçeği?? kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin çeşitli demografik özelliklerini saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan ``Kişisel Bilgi Formu?? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde pearson korelasyon analizi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; üniversite öğrencilerinin kültürlerarası tolerans düzeyleri ile ahlaki olgunluk düzeyleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin kültürlerarası tolerans düzeylerinde cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, baba eğitim düzeyi ve gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Üniversite öğrencilerinin kültürlerarası tolerans düzeylerinde öğrenim gördükleri fakülte, bölüm, anne eğitim düzeyi ve politik görüşlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyleri cinsiyet, yaş, öğrenim gördükleri fakülte, bölüm, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, anne-baba öğrenim düzeyi, gelir düzeyi ve politik görüşlerine göre anlamlı bir farklılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship was investigated between intercultural tolerance levels and moral maturity levels of university students. Besides university students? intercultural tolerance levels and moral maturity levels were examined with respect to faculty, grade level, department, age, gender, number of siblings, parent?s educational status, income status and political view. During the 2012-2013 academic year, this research was carried out with a study sample which consisted of 1153 university students from a state university in Middle Black Sea Region. Adapted by the researcher, Intercultural Tolerance Scale and adapted on the university sample by Kaya and Aydın (2011), Moral Maturity Scale were used to collect to data in the study. `The Personal Information Form? that was developed by the researcher was used in order to detect demographic characteristics of the students who took part in the research. Pearson correlation analysis, the t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. The results of the study revealed that there was a positive significant relationship between University students' intercultural tolerance levels and moral maturity levels. University students' intercultural tolerance levels wasn?t found to differ significantly with regard to gender, age, grade level, father?s educational status, number of siblings and income status. University students' intercultural tolerance levels was found to differ significantly with regard to faculty, department, mother?s educational status, and political view. University students? moral maturity levels was found to differ significantly with regard to gender, age, faculty, department, grade level, number of siblings, parent?s educational status, income status and political view.