Metastatik ve nonmetastatik meme karsinomlarında hücre siklus proteinlerinin (YB-1 ve CDC6) ekspresyonu
Investigation of cell cycle protein (YB1 and CDC6) expression in metastatic and nonmetastatic breast carcinomas
  1. Tez No: 350295
  2. Yazar: MARİNA ÇEKİRDEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SERİNSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: CDC6, hücre siklusu, meme karsinomu, YB1, Breast cancer, CDC6, cell cycle, YB1
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Y-box binding protein (YB1), tek sarmallı DNA ve RNA`e bağlanan ve transkripsiyon, RNA metabolizması ve protein sentezini düzenleyici fonksiyona sahip olan evrim boyunca korunmuş bir protein ailesine aittir. Meme kanseri dahil malign lezyonlarda artmış YB1 ekspresyonu saptanmaktadır ve YB1 nükleer ekspresyonunun tümörün hızlı proliferasyonu, ilaç rezistansı ve kötü prognoz ile korele olduğu bilinmektedir. YB1'in nükleusa doğru yer değişimi hücre siklusu tarafından düzenlenmektedir.Cell division cycle 6 (CDC6), hücre siklusunda ve DNA replikasyonunun başlatılmasında rol oynayan bir faktördür. İnsan kanser türlerinde en sık karşılaşılan ve p16İNK4a, p15İNK4b ve ARF (p53 gen aktivatörü) gibi tümör süpresör genleri kodlayan İNK4/ARF lokus inaktivasyonunun sebebinin CDC6'nın hatalı düzenlemesi olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca aberan DNA replikasyonuna neden olarak ve genomik instabiliteye yol açarak CDC6'nın onkogenezise katkıda bulunduğu bilinmektedir.Çalışmamızda meme kanseri olgularında YB1'in immünhistokimyasal ekspresyon paternleri ve menopozal durum, histolojik derece, hormonal reseptör durumu, aksiler lenf nodu durumu, tümör boyutu, lenfovasküler invazyon gibi klinikopatolojik özelliklerle ilişkileri yanı sıra CDC6 ekspresyonu araştırıldı. Lenfovasküler invazyon ve tümördeki damar yoğunluğu sırasıyla D2-40 ve CD34 immünhistokimyasal incelemesi ile değerlendirildi. Serimiz 30'u lenf nodu metastazı bulunduran ve 30'u lenf nodu metastazı bulundurmayan toplam 60 meme karsinomu vakasından oluşmaktaydı. Çalışmamızda immünhistokimyasal ekspresyon formolde fikse parafine gömülü dokularda araştırıldı. CDC6, litertürdeki verilere göre tümör hücrelerinde nükleer ve daha az derecede sitoplazmik boyanma göstermektedir. Yayınlarda nükleer boyanmanın onkojenik özelliği belirlediği bildirilmektedir. Bizim çalışmamızda nükleer boyanma elde edilmediğinden boyanma sonuçları değerlendirmeye alınmadı. YB1 proteini çoğunlukla sitoplazmada yerleşimli olup, az oranda nukleusta da bulunmaktadır. Fakat proliferasyon düzenleyici rolünde nükleer lokalizasyonun kritik bir rol oynadığı düşünülmektedir. Nükleer boyanma paterni lenf nodu metastazı olan 3 vakada izlendi. Sitoplazmik boyanmada lenf nodu pozitif ve lenf nodu negatif vakaların arasında boyanma skorlarında anlamlı bir fark saptanmadı.Literatürde son çalışmalara göre YB1 boyanma paterninin ve boyanma tespitinin kullanılan antikor epitopuna bağlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir ve östrojen reseptörü ve HER2 antikorlarında da olduğu gibi güvenilirliği üst düzeye taşımak için çalışılacak klonda standardizasyonun şart olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Y-box binding protein 1 (YB1) belongs to a family of evolutionarily conserved, multifunctional Y-box proteins that bind single-stranded DNA and RNA and function as regulators of transcription, RNA metabolism, and protein synthesis. YB1 is over-expressed in many malignant tumours, including breastcancer and nuclear expression correlates with high levels of proliferation, drug resistance, and poor prognosis. İt?s nuclear translocation is cell cycle-regulated.Cell division cycle 6 (CDC6) is essential for the initiation of DNA replication. CDC6 deregulation may cause the inactivation of the INK4/ARF locus which encodes three important tumor suppressor genes: p16İNK4a, p15İNK4b and ARF, an activator of p53. Inactivation of this locus is one of the most frequent events in human cancer. The oncogenic properties of CDC6 can also arise from the genomic instability associated with the imperfect DNA replication.In our study immunohistochemical expression patterns of YB1, its relationship to clinicopathological parameters such as menopousal status, grade, hormonal receptor status, nodal status, tumor size and vascular invasion and expression patterns of CDC6 were investigated. Lymphovascular invasion and microvessel density in tumor tissue were evaluated by D2-40 and CD34, respectively. Our cohort comprised of 30 axillary lymph node positive and 30 axillary node negative invasive breast carcinomas. Immunohistochemical expression of these markers were investigated in formalin fixed paraffin embedded tissues. According to the literature the nuclear expression of CDC6 is more predictive in its oncogenic property. In our study we didn?t observe nuclear expression of CDC6 in tumour cells, therefore we didn?t include CDC6 staining results in our statistical analysis. YB1 mostly locates in cytoplasm but its nuclear accumulation becomes more important in its proliferative function. In our study 3 metastatic breast cancer cases showed nuclear YB1 staining. There was no significant difference in cytoplasmic expression scores of YB1 between metastatic and nonmetastatic carcinomas.Recent studies show that discrepancy in YB1 expression patterns and its assessment depends on the antibody epitope used. In order to get maximum reliability in staining estimation, as was made with estrogen and Her2 receptors, standardisation of available clones seems to be necessary.