2008 ekonomik krizi ve sonrası dönemin BRIC ülkeleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation from the point of BRIC countries after 2008 economic crisis era
  1. Tez No: 350845
  2. Yazar: EKREM ÇAMAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİMAH Y. YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz, Ekonomi, Kriz, İşsizlik, Enflasyon, GSYİH, BRIC ülkeleri 2050 Yılı Beklentileri, BRIC, Nüfus, Doğal Kaynaklar, Economic Crisis, Economics, Crisis, Unemployment, Inflation, GDP, 2050 Expectations for the BRIC countries, BRIC, Population, Natural Resources
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünya'da artan nüfus ve doğal kaynakların kullanımdaki sorumsuz tüketim, dünya'nın değişmesine ve global krizlere neden olmaktadır. Bu krizlerin toplumsal olarak en etkili olanı şüphesiz ekonomik krizlerdir. Ekonomik krizler, küreselleşme çağının kapitalist ekonomilerinde sıkça görülen vakalardır. Bu vakalarda her ülke kendi ekonomik politikası doğrultusunda önlemlerini almaktadır. Ancak bu önlemler küreselleşen ekonomiler sebebiyle yeterli olmamaktadır. Her ekonomik kriz, bir önceki ekonomik krizden farklılık göstermekte ve dolayısıyla etki alanı da farklı olmaktadır. Krizler yaşanırken toplumsal düzeyde ekonomik kayıplar da artmaktadır.Günümüz dünyasında ekonomik krizlerden, yeni ülke toplulukları meydana gelmiştir. BRIC ülkeleri özellikle son dönemlerdeki ekonomik krizlerden görece olarak az etkilenmiş ve uluslararası piyasalarda yeni birer ekonomik güç olma yolunda ilerlemektedirler. BRIC ülkeleri 1929 yılı ekonomik krizi sonrası oluşan bazı ülke birliklerinden farklı bir yapı sergilemektedirler. Her bir ülke farklı fonksiyonlara sahiptir. BRIC ülkeleri günümüzde önemli birer aktör olma yolundadırlar. Bu nedenle tezde kriz yaşayan diğer ülkelere göre farklılık yaratan özellikleri; işsizlik oranları, GSYİH oranları, büyüme oranları, enflasyon oranları ve son olarak kişi başına düşen milli gelir oranları karşılaştırılarak incelenmiş ve BRIC ülkelerinin 2050 yılı ekonomik beklentileri mevcut veriler ışığında analiz edilerek çalışmaya dâhil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Growing population in the world and the irresponsible consumption of natural resources induce changing of the world and global crisis. The most disturbing crises are economic crisis for social life. Economic crises are often seen in global capitalist economies in the world. In crisis times, each country takes steps under their own economic policy measures to be protected from the economic crisis. However, these measures may not be sufficient because of the globalized economies. Every single economic crisis differs from other incipient economic crises. While the society is experiencing crisis, economic losses increase.Today's world, new communities have occurred because of the economic crisis. BRIC countries have effected relatively low by the last economic crisis and they also gain ground as a new economic power of the international markets. BRIC countries are different from the country unions that occurred after 1929 crisis. Each country has different functions. Nowadays, BRIC countries are becoming the most important actors of the world. Their distinguished features such as; unemployment rates, GDP ratios, growth rates, inflation rates and the rate of per capita income were examined and economic expectations of the BRIC countries for the year of 2050 are included in this study.