Akkeçilerde kızgınlığın ve doğumun toplulaştırılması üzerinde araştırmalar
İnvestigations on synchronization of oestrus and parturition in white goat
  1. Tez No: 35085
  2. Yazar: AYŞENUR KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ELİÇİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keçi, doğumun uyarılması, deksametazon, prostaglandin F2a, Goat, induced parturition, dexamethasone, prostaglandin F2a
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
1 ÖZET Doktora Tezi AKKEÇİLERDE KIZGINLIĞIN VE DOĞUMUN TOPLULAŞTİRİLMASİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Ayşenur KARKAYA Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan ELİÇÎN 1994, Sayfa:82 Jüri: Prof. Dr. Ayhan ELİÇÎN Praf.Dr. Lütfi ÖZCAtf Prof. Dr. 3r û o §a iı ÎUNC3L 39 adet Akkeçi'ye gebeliklerinin 141. gününde deksametazon (DEKS) ve prostaglandin F2a(PGF2or) 'nın iki değişik dozu kas içi olarak uygulanmış ve temelde enjeksiyondan doğuma kadar geçen süreler saptanmıştır. Kan örnekleri enjeksiyondan önce başlanmak üzere 24 saat arayla doğumlar şekilleninceye kadar toplanmış ve kan serum progesteron düzeyleri EIA tekniği kullanılarak ölçülmüştür. Enjeksiyondan doğuma kadar geçen süreler; 16 ve 24 mg DEKS uygulanan gruplarda, sırasıyla 202.2+33.57 ve 164.5+31.77 saat, 10 ve 20 mg PGF2a uygulanan gruplarda 34.813.22 ve 37.312.82 saat olarak saptanmıştır. 16 ve 24 mg DEKS ve 10 ve 20 mg PGF2a enjekte edilen uygulama gruplarında, enjeksiyonundan önce ve 24 saat sonra ortalama kan serum progesteron konsantrasyon! arı (ng/ml) ise, sırasıyla, 11.9+1.37 ve 12.1+1.16, 11.912.20 ve 12.7+1.64,14.5+0.88 ve 7.3+1.49, 14.011.16 ve 5.210.84 olarak ölçülmüştür. Ayrıca hiç bir olguda plesental retensiyoya rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESIGATIONS ON SYNCHRONIZATION OF OESTRUS AND PARTURITION IN WHITE GOAT Ayşenur KARAKAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ELİÇİN 1994, Page:82 Jury: Prof. Dr. Ayhan ELİÇÎN _Prof.Dr. Lütfi_ ÜZOAI Prof. Dr..Sracgan TUNC^L Thirtynine White Goat breed does were injected with different doses of prostaglandin F2a(PGF2a) or dexamethasone(DEX) on day 141 of gestation. Starting from the injection of the DEX or PGF2a until the day of parturition, blood samples were collected from the animals. Blood serum progesterone levels of all these serum samples were evaluated by EIA method. Does receiving 16 mg DEX, 24 mg DEX, 10 mg PGF2a and 20 mg PGF2cr kidded within mean (±SE) hours of 202.2±33.57, 164.5±31.77, 34.8+3.22 and 37.3+2.82, respectively. Mean concentrations of blood serum progesterone (ng/ml) on the day of injection and on day 1 postinjection were 11.9+1.37 and 12.1+1.16, 11.9+2.20 and 12.7+1.64, 14.5+0.88 and 7.3+1.49, 14.0+1.16 and 5.2+0.84 for does receiving 16 mg DEX, 24 mg DEX, 10 mg PGF2a and 20 mg PGF2a, respectively. Retained placenta were not observed after kidding induced with DEX or PGF2a.