İş okuluna devam eden ve etmeyen eğitilebilir öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin karşılaştırılası
Business school students from continuing and discontinued educable comparison of social skills level
  1. Tez No: 350945
  2. Yazar: İNCİ MUKADDER ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Zihinsel Engel, İş Okulu, Social Skills, Intellectual Disabilities, Business School
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Gündelik yaşamın bir parçası sosyal beceriler insanlarla olmanın, insan olmanın vazgeçilmez bir gereğidir. Sosyal bir canlı olan insanoğlunun sosyal becerilere sahip olmasından kasıt temel olarak; diğerleri ile uyum içinde olma, başkalarının haklarına saygı gösterme, nerede nasıl davranacağını bilme, yakın ilişkiler kurabilme, diğerleri ile beraber hareket edebilme gibi olgular çerçevesinde açıklanmaktadır. Ancak her birey pek çok nedenle bu sosyal becerileri geliştirmemektedir. Örneğin zihinsel engele sahip olmak sosyal becerilerin kazanılmasında olumsuz bir durumdur. Ancak zihinsel engelli bireylerin de kendi yeterlilikleri ölçüsünde bu becerileri kazanması verilecek çeşitli eğitimlerle mümkündür. Bu araştırmada, iş okuluna devam eden ve etmeyen zihinsel engelli bireylerin sosyal becerilerini incelemek amaç edinilmiştir. Ayrıca zihinsel engelli bireylerin sosyal becerileri çeşitli bağımsız değişkenlere (cinsiyet, yaş, anne ve babanın hayatta olma durumu, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne ve babanın iş durumu, ailenin ortalama gelir düzeyi, kardeş sayısı) göre ele alınmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? ve Kenneth W. Merrell tarafından geliştirilen ?Okul Sosyal Davranış Ölçeği? ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya tesadüfi örneklem yoluyla dahil edilen, 100?ü çeşitli iş okullarına devam eden ve 100?ü ise iş okuluna devam etmeyen toplam 200 zihinsel engelli birey oluşturmuştur.Elde edilen bulgulara göre;İş okuluna devam eden zihinsel engelli bireylerin sosyal becerilerinin, iş okuluna devam etmeyenlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğuna, ebeveynin eğitim düzeyi düştükçe ve kardeş sayısı arttıkça sosyal becerilerin daha fazla görüldüğüne dair bulgular elde edilmiştir. Zihinsel engelli bireylerin sosyal becerilerinin; cinsiyet, yaş, ailenin gelir durumu, anne ve babanın hayatta olup olmaması, annenin ve babanın iş durumu değişkenlerine göre ise değişmediği görülmüştür. Elde edilen bulgular literatür bilgisi ve diğer çalışmalara göre tartışılmış ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social skills which are the part of daily life are the indispensible requirement of being human and being with other people. As a social being, human have social skills. These social skills basically are to be in harmony with others, to respect the rights of others, to know how to act, to establish close relationships with others, and to act with others together. But, because of many reasons, many people can?t develop these social skills. For example, having mental disability has a negative effect on developing social skills. On the other hand, it is possible that the human who has the mental disability can gain social skills by the extent of their own capabilities with different training programs. In this research, it is aimed that human with intellectual disabilities who continue or not continue their business school are examined the social skills. In addition, according to various independent variables, the social skills of individuals with mental retardation are discussed. These variables are gender, age, parents' survival status, parents' educational level, parents' employment status, income level of the family per capita, and number of siblings. The data is collected by“Personal Information Form”prepared by the researcher and“School Social Behavior Scale”developed by Kenneth W. Merrell. A total of 200 individuals with intellectual disabilities, 100 hundred of them continue to business school and others don?t continue to business school, are chosen randomly to generate the study sample. According to the findings;It is observed that social skills of individuals with intellectual disabilities who continue the business school are significantly higher than social skills of individuals with intellectual disabilities who don?t continue the business school and when number of sibling?s increases and parent's level of education decreases, the social skills observes much more. Some variables can?t affect the social skills of individuals with mental disabilities. These variables are gender, age, family income, parents' presence or absence of life, and parents' employment status. The findings are discussed and recommendations are made according to literature and other studies.