Posterior sirkülasyon anevrizmalarının anatomik lokalizasyonlarına göre endovasküler tedavi etkinliğinin ve güvenliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 974948
  2. Yazar: AFŞİN EMRE AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anevrizma, Parent Arter, Subaraknoid Kanama, Posterior Sirkülasyon, Aneurysm, Parent Artery, Subarachnoid Hemorrhage, Posterior Circulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntrakraniyal anevrizmalar damar duvarında zayıflama sonucu oluşur, yırtılmaları Subaraknoid Kanama'ya (SAK) yol açar. Yüksek ölüm oranı, sakatlık, uzun iyileşme süreci ve tedavi maliyeti ciddi yük oluşturur. Anevrizmaların çoğu ön dolaşımda, daha azı arka dolaşımda yer almaktadır. Posterior sirkülasyon anevrizmaları küçük boyutta dahi yüksek rüptür riski taşır. Çalışmamızın amacı, posterior sirkülasyon anevrizmalarının boyutları ve anatomik lokalizasyonları ile parent arter çapı arasındaki oranın anevrizma kanama riski ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Eylül 2022 tarihleri arasında Ankara Numune Hastanesi ve devamı olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'ne başvurup tanı alarak tedavi edilen hastaların klinik ve radyolojik verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, yaş, şikâyet, sigara kullanımı, hipertansiyon (HT), subaraknoid kanama (SAK) varlığı, Posterior dolaşımdaki lokalizasyonu, parent arter çapları, anevrizma boyutları Sarus Workstation® programı ile ölçüldü. Postop 6. ay Digital Subtraction Anjiografi (DSA), Manyetik Rezonans Anjiografi (MRA) ile kontrol görüntülemeler yapıldı. Bununla beraber hastaların peroperatif gelişen komplikasyonları, mortalite ve morbiditesi değerlendirildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif birinci, altıncı ve on ikinci ay Modifiye Rankin Skorlaması (mRS) yapıldı ve mortalite belirlendi. Bulgular: Çalışmaya 80 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması 6l olup %40'ı erkek, %60'ı kadındır. Başvuruda %71,2'sinin GKS 15'tir. %78,8 baş ağrısı, %71,2 hipertansiyon öyküsü saptanmıştır. Anevrizmaların %31,3'ü baziller tepe, %17,5'i vertebral arter yerleşimlidir; %78,7'si sakkülerdir. SAK öyküsü %38,7'dir. Tedavide %52,6 Flow Diverter (FD), %38,7 stent coils uygulanmıştır. Postop kontrollerde %22,5 rezidü nüks, %5,2 komplikasyon görülmüştür. Ortalama dome genişliği 12,56 mm, boyun genişliği 8,71 mm, dome yükseklik ortalaması 11,52, boyun genişlik ortalaması 8,71, distal parent Arter ortalaması 3,87, proximal parent arter ortalaması 4,79 mm' dir. Tedavi sonrası 1. yılda %77,5 bağımsız, %7,5 bağımlı, %15,0 eksitus bulunmuştur. Sonuç: İntrakraniyal anevrizmalar yüksek mortalite ve morbiditeye sahiptir. Posterior sirkülasyon anevrizmaları karmaşık yapıları nedeniyle tedavi ve takipte zorluk göstermektedir. Çalışmamızda anevrizma boyutlarının parent arter çapına oranı ile rüptür riski değerlendirilmiş, küçük anevrizmaların bile bu oranı yüksek olduğunda rüptür riskinin artabileceği gösterilmiştir. Anevrizma rüptürü bulunan hastalarda boyut/parent arter oranlarının daha düşük olduğu, tedavi seçiminde lokalizasyon, damar çapı ve oranların belirleyici olduğu saptanmıştır. Bulgular, orantısal değerlendirmelerin klinik karar sürecine eklenmesinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Intracranial aneurysms form as a result of weakening of the vessel wall, and their rupture leads to subarachnoid hemorrhage (SAH). The high mortality rate, disability, long recovery period, and treatment costs pose a serious burden. Most aneurysms are located in the anterior circulation, with fewer in the posterior circulation. Posterior circulation aneurysms carry a high risk of rupture even when small in size. The aim of our study is to investigate the relationship between the ratio of aneurysm size and anatomical location to parent artery diameter and the risk of aneurysm bleeding. Materials and Methods: The clinical and radiological data of patients who were diagnosed and treated at Ankara Numune Hospital and subsequently at Ankara Bilkent City Hospital Brain and Neurosurgery Clinic between January 2011 and September 2022 were retrospectively reviewed. The patients' gender, age, complaints, smoking status, hypertension (HT), presence of subarachnoid hemorrhage (SAH), localization in the posterior circulation, parent artery diameters, and aneurysm sizes were measured using the Workstation Program. At 6 months postoperatively, follow-up imaging was performed using Digital Subtraction Angiography (DSA) and Magnetic Resonance Angiography (MRA). Additionally, postoperative complications, mortality, and morbidity were evaluated. The Modified Rankin Scale (mRS) was administered preoperatively and at 1, 6, and 12 months postoperatively, and mortality was determined. Results: 80 patients were included in the study. The mean age was 61 years, with 40% being male and 60% female. At presentation, 71.2% had a GCS of 15. A history of headache was present in 78.8%, and hypertension in 71.2%. Of the aneurysms, 31.3% were located at the basilar tip, 17.5% were located at the vertebral artery, and 78.7% were saccular. A history of SAH was present in 38.7% of patients. In treatment, 52.6% underwent FD and 38.7% underwent stent coiling. In postoperative follow-ups, 22.5% had residual recurrence and 5.2% had complications. The mean dome width was 12.56 mm, the neck width was 8.71 mm, the mean dome height was 11.52 mm, the mean neck width was 8.71 mm, the mean distal parent artery diameter was 3.87 mm, and the mean proximal parent artery diameter was 4.79 mm. One year after treatment, 77.5% were independent, 7.5% were dependent, and 15.0% had died. Conclusion: Intracranial aneurysms are associated with high mortality and morbidity. Posterior circulation aneurysms present challenges in treatment and follow-up due to their complex structure. In our study, the rupture risk was evaluated based on the ratio of aneurysm size to parent artery diameter, and it was demonstrated that even small aneurysms may have an increased rupture risk when this ratio is high. In patients with aneurysm rupture, lower size/parent artery ratios were observed, and localization, vessel diameter, and ratios were found to be decisive in treatment selection. The findings highlight the importance of incorporating proportional assessments into the clinical decision-making process.