Akut ve kronik koroner arter hastalarında plazma stweak,SCD163 ve furin düzeylerinin incelenmesi
The evaluation of serum levels of stweak, SCD163 and furin in patients with chronic and acute coronary artery diseases
  1. Tez No: 351238
  2. Yazar: ABDULSELAM İLTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN ÖREM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: sTWEAK, sCD163, furin, kronik KAH, AKS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: sTWEAK ve sCD163 daha önce koroner arter hastalığında (KAH) araştırılmış, furin ise sadece aterosklerotik plakta gösterilmiştir. Özellikle düşük sTWEAK ve yüksek sCD163 düzeylerinin kardiyak biyobelirteç olabilecekleri vurgulanmıştır. Çalışmamızda kronik KAH ve akut koroner sendromda (AKS) ilk kez furin, sTWEAK ve sCD163'ün bir arada prognostik ve diyagnostik etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya acil servis ya da polikliniğimize başvurup koroner anjiyografi yapılan 30 sağlıklı kontrol, 85 kronik KAH ve 99 AKS olmak üzere toplam 214 hasta alındı. Bu hastalardan kan örnekleri alınarak ELISA yöntemiyle serum sTWEAK, sCD163, ve furin düzeyleri çalışıldı. Gensini skorlaması yapılarak KAH şiddeti ile parametrelerin ilişkisi incelendi. AKS hastaları 6 ay boyunca prospektif olarak kardiyak komplikasyonlar açısından takip edildiler. Bulgular: sTWEAK düzeyi kronik KAH ve AKS grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü (p < 0.0001). sCD163 düzeyi AKS hastalarında kronik KAH ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek izlendi (p < 0.0001). Furin düzeyi AKS grubunda en yüksek saptanmış olup kronik KAH ve kontrol grubuna göre anlamlıydı (p < 0.0001). Yüksek sCD163 (p < 0.0001), furin (p= 0.019) düzeyleri ve sCD163/sTWEAK oranı (p < 0.0001) KAH şiddeti ile önemli derecede ilişkili bulundu. ROC curve analizinde düşük sTWEAK düzeyi kronik KAH'ı (p < 0.0001); yüksek sCD163 düzeyi AKS'yi (p < 0.0001); yüksek furin düzeyi (KAH için p = 0.007; AKS için p = 0.019) ve sCD163/sTWEAK oranı (KAH için p < 0.0001; AKS için p = 0.001) ise her ikisini anlamlı şekilde predikte etti. Regresyon analizinde logfurin (p = 0.007) ve sCD163/sTWEAK oranı (p = 0.02) kronik KAH ile bağımsız ilişkili olduğu gösterilirken AKS'de bu ilişki gösterilemedi. AKS hastalarında yapılan 6 aylık iskemik komplikasyon takibinde sTWEAK, sCD163, sCD163/sTWEAK oranı ve furinin prognostik önemi belirlenemedi. 63 Sonuç: Çalışmamız ile ilk kez bir arada plazma sTWEAK, sCD163, furin düzeyleri ile sCD163/sTWEAK oranı KAH'da araştırılmıştır. Düşük sTWEAK düzeyi kronik KAH'ı; yüksek sCD163, furin düzeyleri ve sCD163/sTWEAK oranı ise hem kronik KAH hem de AKS'yi predikte etmiştir. Furin ve sCD163/sTWEAK oranının ilk kez kronik KAH ve AKS için diyagnostik belirteç olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: sTWEAK and sCD163 recently have been studied in coronary arterial disease (CAD) patiens but furin was only evaluated in atherosclerotic plaques. Especially lower serum sTWEAK and higher serum sCD163 consentrations was expressed as potential biomarkers of CAD. We aimed to firstly evaluating the diagnostic and prognostic importance of sTWEAK, sCD163 and furin in patients with chronic and acute CAD. Methods: 30 healthy controls, 85 patients with chronic coronary heart disease and 99 patients with acute coronary syndrome (ACS) referred in emergency unit or our cardiology department and then underwent coronary angiography in our hospital were included to this study. sTWEAK, sCD163 and furin levels were determined by ELISA method from their blood samples. Gensini scoring were performed to investigate the association these parameters with CAD severity. The patients with ACS were followed up with regard to cardiac complications during 6 months. Results: sTWEAK levels in patients with chronic and acute CAD were significantly lower than control group (p < 0.0001). sCD163 levels in patients with acute CAD were significantly higher than the chronic CAD and control group (p < 0.0001). Furin levels were significantly different between three groups (p < 0.0001). We observed highest levels of furin in patients with acute CAD. sCD163 (p < 0.0001), furin levels (p = 0.019) and sCD163/sTWEAK ratio (p < 0.0001) were significantly associated with CAD severity.