Serum omentin-1 seviyesinin akut miyokard enfarktüslü hastalarda transtorasik ekokardiyografi parametreleri ve altı aylık majör istenmeyen kardiyovasküler olaylar ile ilişkisi
Relationship between serum omentin-1 levels, transthoracic echocardiography parameters and six month major adverse cardiovascular events in patients with acute myocardial infarction
- Tez No: 351247
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TOPSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: miyokard infarktüsü, MACE, omentin-1, myocardial infarction, MACE, omentin-1
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Akut koroner sendromlarda serum omentin-1 seviyesinin düştüğü gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı serum omentin-1'in ST yükselmeli miyokard infarktüsü geçiren hastalarda transtorasik ekokardiyografi parametreleri ve 6 aylık takipte majör istenmeyen kardiyovasküler olaylar (MACE) ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: ST yükselmeli miyokard infarktüsü geçiren 57 hasta ve koroner anjiografileri normal 40 kontrol grubu çalışmaya alındı. Çalışma ve kontrol grubundan başlangıçta tam kan sayımı, lipid profili, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, sedimantasyon, CRP, HgbA1c ve serum omentin-1 düzeyleri için kan örnekleri alındı. Çalışma grubu taburcu olduktan sonraki 6 ay içerisinde MACE açısından sorgulandı. Bulgular: Serum omentin-1 düzeyi kontrol grubunda çalışma grubuna göre anlamlı derece fazlaydı. Çalışma grubu koroner arter hastalığı yaygınlığı açısından tek damar hastalığı (n=19) ve çoklu damar hastalığı (n=38) gruplarına ayrıldığında serum omentin-1 düzeyi tek damar hastalığı olan grupta yüksekti ancak istatiksel olarak anlamlı değildi. Majör istenmeyen kardiyovasküler olay görülme oranları düşük ve yüksek omentin-1 gruplarında benzerdi. Sonuç: ST yükselmeli miyokard infarktüslü hastalarda omentin-1 düzeyi ile majör istenmeyen kardiyovasküler olay arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: Serum omentin-1 levels are decreased in acute coronary syndromes. The aim of this study to investigate the relationship between serum omentin-1, transthoracic echocardiography parameters and 6-month follow-up major adverse cardiovascular events (MACE) in patients with ST elevation myocardial infarction. Materials and methods: 57 patients with ST-elevation myocardial infarction and 40 control group whom coronary angiography's normal, were enrolled. The study and control group, initially a complete blood count, lipid profile, liver and renal function tests, sedimentation, CRP, HgbA1c, serum omentin-1 levels in blood samples were collected. The study group for evaluation of MACE within 6 months after discharge. Results: Serum omentin-1 levels were significantly higher in the control group than the study group. In terms of the prevalence of coronary artery disease, study group separated single-vessel disease (n = 19) and multi-vessel disease (n = 38) groups , serum omentin-1 levels were higher in patients with single-vessel disease, but were not statistically significant. The incidence of major adverse cardiovascular events were similar in both low and high omentin-1 groups Conclusion: There was no significant relationship between omentin-1 level and major adverse cardiovascular events in patients with ST-elevation myocardial infarction.