Çocuk acil polikliniğine febril konvülziyon nedeniyle başvuran hastaların demografik özellikleri ve rekürrens açısından risk faktörlerinin belirlenmesi
Demographic characteristics of patients presented to pediatric emergency department with febrile seizure and identification of risk factors for recurrence
  1. Tez No: 351265
  2. Yazar: AHU KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ateş, febril konvülsiyon, rekürrens, Febrile seizure, fever, recurrence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Febril konvülsiyon (FK) geçiren hastaların demografik özelliklerini belirleyerek etiyolojik faktörleri, rekürrens açısından risk faktörlerini ve rekürrens oranını belirlemektir. Materyal ve metod: Ocak 2006-Aralık 2011 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk Acil Polikliniği?ne ateşli havale nedeniyle başvuran ve dosyalarına ulaşılabilen 500 hastanın demografik özelliklerini belirleyerek etiyolojik faktörleri ve rekürrens açısından risk faktörlerini ve rekürrens oranını belirledik. Bulgular: İncelenen 500 hastada erkek/kız oranı 1.14/1 idi. Hastaların ortalama yaşı 26,92±18,366 ay idi. Hastaların %76?sı 3 yaşından küçüktü. Ailede FK öyküsü dağılımına bakıldığında olguların % 35,8?inde ailesinde FK geçirme öyküsü mevcuttu. Ailesinde epilepsi öyküsü olan olgular ise tüm olguların % 8,4?sini oluşturmaktaydı. En sık ateş odağı % 82,8 oranla ÜSYE idi. Hastaların % 80,8?inde basit, % 19,2?sinde ise komplike FK görüldü. Hastaların %88,6?sında konvülsiyon esnasında ateş 39? C?nin altında, %11,4?ünde ise 39? C?nin üstünde idi. Tüm olguların % 3,6?sına LP yapılmıştı ve bu hastaların 4?ünde (tüm hastaların %0,8?i, LP yapılanların %22,2?si) menenjit saptanmıştı. 7 hasta aşı yapıldıktan sonra FK geçirmişti. Çalışmamızda hastalarda FK?nın tekrarlama yüzdesi 31,6 olarak bulundu. 18 aylıktan küçük çocukların %64,6?sının daha önce en az bir FK öyküsü bulunmaktaydı. Olguların %17,4?ünde EEG anormalliği, %3,4?ünde ise görüntüleme yöntemlerinde patoloji saptanmıştı. Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak FK risk faktörleri arasında çocuğun yaşının 18 aydan küçük olması ve ailede FK öyküsü varlığı mevcuttu. Bunlara ek olarak FK?nın cinsiyet, vücut ısısı, apgar skoru, gestasyonel yaş, sosyoekonomik düzey, anne sütü ile beslenme süresi ile de bağlantılı olduğu saptandı. Çalışmamızda geçirilen FK tipi ile yaş, cinsiyet ve birinci derece akrabalarda FK ve epilepsi öyküsü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Çalışmamızda FK?da rekürrense neden olan parametreler ilk konvülsiyonu 18 aylıktan küçük yaşta geçirmiş olmak, ailede FK geçirme öyküsü varlığı, ailede epilepsi öyküsü ve konvülsiyon sırasındaki vücut ısısının 39?C?den düşük olması olarak belirlendi. Sonuç: Ailesinde FK öyküsü olan, 18 aylıktan küçük yaşta FK geçiren ve /veya düşük ateşte FK geçiren çocuklarda FK?nın tekrarlama olasılığı yüksektir. FK rekürrensi açısından risk faktörlerinin bilinmesi, ailelerin doğru bilgilendirilmesi, anksiyete düzeylerinin azaltılması ve gereksiz profilaktik tedavilerin önlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To identify etiological factors, risk factors for recurrence and recurrence rate by determining demographic characteristics of patients with febrile seizure (FS). Material and method: We identified etiological factors, risk factors for recurrence and recurrence rate by determining demographic characteristics of 500 patients with available patient file who presented with febrile seizure to Pediatric Emergency Department of Erciyes University, Medicine school between January, 2006 and December 2011 Findings: The male: female ratio was 1.14: 1 in our population. Mean age was 26.920±18.366 months. Of the patients, 76% were younger than 3 years. When family history of FS was considered, there was a positive family history of FS in 35.8% of the patients. Family history of epilepsy was present in 8.4% of the patients. Upper respiratory tract infections were the most common source of fever which was present 82.8% of the patients. A simple FS was observed in 80.8% whereas complicated FS in 19.2% of the patients. In our study, body temperature was below 39°C during seizure in 88.6%, while it was above 39°C in 11.4% of the patients. Overall, lumbar puncture was performed in 3.6% of the patients and meningitis was detected in 4 (22.2%) of these patients (0.8% of all patients). FS developed after vaccination in 7 children. In our study, rate of FS recurrence was found as 31.6% . Of the children younger than 18 months, 64.6% had a history of at least one previous FS. EEG abnormalities were detected in 17.4% of the cases. Moreover, abnormality in imaging evaluations was present in 3.4% of the patients. In agreement with literature, the risk factors for FS included age younger than 18 months and family history of FS in our study. In addition, it was found that FS was associated with gender, body temperature, APGAR score, gestational age, socioeconomic status and duration of breast feeding. In our study, no significant relationship was found between type of FS and age, gender, presence of FS and epilepsy history in first degree relatives. In our study, the parameters causing recurrence of FS were detected as FS before 18 months of age, family history of FS, family history of epilepsy and body temperature below 39°C during seizure. Conclusion: The likelihood of FS recurrence was higher in children with positive family history for FS, those having FS before 18 months of age and/or at low body temperature. The understanding of risk factors for FS recurrence is important for providing accurate information to parents, relieving anxiety levels and preventing unnecessary prophylactic therapies.