PDG ağrı sorgulama formunun Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability of Turkish translation of pain detect questionnaire (PDG)
- Tez No: 351322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nöropatik ağrı, nosiseptif ağrı, PDQ
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Pain Detect Sorgulama Formu (PDQ) nöropatik ağrının tespiti için Almanca olarak geliştirilmiş ve validasyon çalışması yapılmış olan (Freynhagen 2005-2006) hastaya dayalı kolay kullanımı olan bir sorgulama formudur. Bu çalışmada kronik ağrılı hastalarda PDQ'nun Türkçeye uyarlamasının, geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine kronik ağrı yakınması ile başvuran toplam 112 hasta değerlendirilmeye alındı. Hastaların ağrıları öncelikle ağrı konusunda uzman bir hekim tarafından medikal öykü, klinik muayene, elektromiyografi ve sinir ileti hızları çalışmaları, laboratvuar incelemeleri ve görüntüleme yöntemlerine göre nöropatik ve nosiseptif ağrı gruplarına ayrıldı. İzin ve çeviri sürecinin ardından, güvenilirlik ölçümlerinin değişmezligi test-tekrar test tekniği ile değerlendirilmiştir. Ayrıca güvenilirlik iç tutarlılığı Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir. Nöropatik ağrı tanısında duyarlılık ve özgüllük değerlendirildi. PDQ ağrı formundan aldıkları puanlar açısından nöropatik ve nosiseptif ağrı grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Test-tekrar test uygulamasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. PDQ ağrı sorgulama formunun 1. ve 2. uygulamasında maddeler arası güvenilirlik katsayıları (Cronbach alfa değeri) 0,76 olarak hesaplandı. En iyi kesme noktası değeri duyarlılığın %88,89 ve özgüllüğün %72,41 olarak değerlendirildiği 13 değeri alındı. Bu çalışma PDQ ağrı formunun Türkçe versiyonunun nöropatik ağrı ayırıcı tanısında geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
PDQ is a brief self-reported scale developed by Freynhagen et al. to detect neuropathic pain. The aim of this study is to adapt the PDQ into Turkish and to test its validity and reliability in chronic pain patients. We enrolled 112 chronic pain patients who admitted for the Neurology Department of Kirikkale University, Faculty of Medicine in our study. Patients were diagnosed as neuropathic or nociceptive pain based on medical history, physical examination, electromyography and nerve conduction studies, laboratory examinations, and imaging techniques. Discriminate analysis was use to diagnose the neuropathic pain as sensitivity and specifity.