Mobbing davranışı ve Bandırma İli kamu hastaneleri çalışanlarına yönelik bir araştırma
Mobbing behavior and Bandırma province public hospitals survey for employees
- Tez No: 351359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SÖYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: mobbing davranışı, psikolojik şiddet, psikolojik terör, sağlık çalışanları, yıldırma
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Araştırma, devlet hastanesinde çalışan sağlık personellerinin ve yardımcı sağlık personellerinin mobbing davranışı ile karşılaşma durumlarını belirlemek amacıyla karşılaştırmalı tanımlayıcı nitelikte planlanmıştır. Araştırma örneklemini 04.11.2012 ve 30.05.2013 tarihleri arasında Bandırma Devlet Hastanesi ve Bandırma Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde çalışan sağlık personelleri ve yardımcı sağlık personellerinin tamamı oluşturmaktadır(N=853). Verilerin toplanmasında sağlık personellerinin sosyodemografik özelliklerini, mobbing davranışı ile karşılaşma durumlarını ve mobbing davranışına maruz kalan personellerin nasıl tepki gösterdiklerini belirlemek için üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Çalışmada Bandırma Devlet Hastanesi ve Bandırma Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ndeki tüm sağlık çalışanlarının ve yardımcı sağlık çalışanlarının %84'ünün çalışma hayatları boyunca en az bir defa mobbing davranışına maruz kaldığı sonucuna varılmıştır. Mobbing davranışı ile karşılaşma durumunun sosyademografik özelliklerle çok ilişkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, yaş, mesleki unvan, medeni durum, eğitim durumu, yöneticilik durumu, mesleki deneyim, bulunduğu kurumda toplam çalışma süresi gözetmeksizin farklı demografik özelliklerin tamamında bakılan çapraz tablolarda mobbingle karşılaşma yüzdelerinin, genel mobbingle karşılaşma yüzdesiyle bir paralellik izlediği saptanmıştır. Sonuç olarak mobbing davranışı özellikle sağlık hizmeti verilen kamu kurumlarında oldukça sık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research has been planned in the nature of comparative descriptive with the aim of determining the circumstances of encounter with mobbing behavior of State Hospital's health staffs and assistants. All health care workers and assistants working in Bandırma State Hospital and Oral Health Care Center are in this research sample on between 04 November 2012 and 30 May 2013. (N=853) A questionnaire form consisting of 3 parts was used so as to designate the health care workers' socio-demografic characteristic, to specify circumstances of encounter with mobbing behavior and in order to state how they reacted to mobbing behavior being exposed. In this research, it is concluded that 84 percent of all health care staffs and asssitans working in Bandırma State Hospital and Oral Health Care Center were exposed to mobbing behavior at least once throughout their life and another conclusion reached is that the circumstances of encounter with mobbing behavior have no relation to the features of socio-demografic. In an institution having gender, age, occupation, marital status, educational status, state management, practical experience, regardless of the total running time, in all different demographic characteristics, in the entire cross-charts looked across, a parallelism were assigned between mobbing encounter percentage and general mobbing encounter percentage. Consequently, mobbing behavior is frequently seen especially in the public institutions serving as healh care sevice. Keyworrds: Mobbing behavior, psychological violence, psychological terror, health care workers, intimidation.